W 2 dni otrzymasz odszkodowanie z NNW. Szybka likwidacja szkody od LINK4

Od końca września w LINK4 możliwe jest otrzymanie odszkodowania w dużo krótszym czasie. Wszystko dzięki wprowadzonej przez ubezpieczyciela skróconej ścieżce likwidacji szkody, która może być stosowana w przypadku szkód likwidowanych w ramach ubezpieczenia NNW. Pieniądze po urazie są wypłacane średnio w ciągu 2 dni.

LINK4

Pieniądze z NNW otrzymasz nawet w 2 dni

Posiadacze ubezpieczenia NNW w LINK4 od teraz mogą liczyć na szybsze otrzymanie odszkodowania. Z końcem września ubezpieczyciel wprowadził przyspieszoną ścieżkę likwidacji szkody w ramach tej polisy. Jest to alternatywne rozwiązanie dla tradycyjnego procesu wypłaty odszkodowania.

Dzięki nowym narzędziom wykorzystywanym do analizy szkód i oceny strat odszkodowanie trafi do klienta w ciągu 2 dni, a nawet w ciągu kilku godzin. Wcześniej na pieniądze z ubezpieczenia trzeba było czekać średnio do 8 dni.

Przyspieszona ścieżka likwidacji szkody opiera się na wykorzystaniu aplikacji

Większość działań, jakie musi wykonać poszkodowany, wykonuje on w nowej aplikacji, do której link otrzymuje w chwili zgłoszenia szkody.

UWAGA!

Aplikacja jest dostępna online. Nie trzeba instalować jej na komputerze ani telefonie.

LINK4 na swojej stronie internetowej podkreśla, że aplikacja jest łatwa w użyciu i przeprowadzi klienta przez wszystkie etapy zgłaszania szkody w nowej formule.

Poszkodowany musi przede wszystkim wypełnić krótki formularz, w którym określa m.in. doznane obrażenia. Oprócz tego do aplikacji trzeba wgrać dokumentację medyczną, która jest niezbędna do oceny stopnia uszkodzenia ciała. Zamieszczone przez klienta informacje otrzymuje likwidator, który analizuje dokumenty. Decyzja o wypłacie odszkodowania może zapaść jeszcze tego samego dnia.

Osoby, które nie chcą korzystać z aplikacji, mogą zgłosić szkodę telefonicznie. Takie zgłoszenie również umożliwia zastosowanie szybkiej ścieżki wypłaty odszkodowania. Wówczas potrzebne dane są przekazywane podczas rozmowy z konsultantem, a ten wypełnia formularz za klienta.

Jak wygląda tradycyjny proces likwidacji szkody w LINK4?

Wprowadzenie przez LINK4 szybkiej ścieżki likwidacji szkody z NNW jest tylko dodatkową możliwością. Mogą z niej skorzystać wszyscy ci, którym zależy na szybkim otrzymaniu odszkodowania. Zazwyczaj przyspieszone procedury są stosowane w przypadku lżejszych obrażeń. Możliwość skorzystania z szybkiej likwidacji szkody nie oznacza, że każdy musi domagać się wypłaty odszkodowania w taki sposób. Osoby, które preferują tradycyjny model, nadal mogą z niego skorzystać.

Szkodę w LINK4 według tradycyjnych reguł można zgłosić telefonicznie lub za pośrednictwem formularza internetowego, który jest dostępny na stronie ubezpieczyciela. Wniosek należy wypełnić w ciągu 14 dni. Konieczne jest też dostarczenie niezbędnych dokumentów dotyczących stanu zdrowia. Jeśli dokumentacja nie wystarczy do określenia stopnia uszczerbku na zdrowiu, poszkodowany będzie musiał poddać się badaniom lekarskim.

Po otrzymaniu wszystkich dokumentów LINK4 ma 7 dni na potwierdzenie przyjęcia zgłoszenia. Wypłata odszkodowania następuje maksymalnie w ciągu 30 dni od zgłoszenia szkody. Zazwyczaj jednak czas, w jakim wypłacane są pieniądze z NNW przez LINK4 wynosi średnio 8 dni.

Otrzymanie odszkodowania od LINK4 będzie jeszcze łatwiejsze

Przyspieszony proces likwidacji szkody z NNW to nie wszystko, czego można oczekiwać po LINK4. Ubezpieczyciel pracuje nad wdrożeniem narzędzia opartego na sztucznej inteligencji, które będzie analizowało dokumentację medyczną w czasie rzeczywistym. To jeszcze bardziej przyspieszy wypłatę odszkodowania. Wprowadzenie tego rozwiązania jest planowane na 2. połowę 2023 roku.

Monika Strzała
Autor artykułu: Monika Strzała

Redaktor z 4-letnim stażem w branży ubezpieczeniowej. Jest autorką kilkuset publikacji zarówno dotyczących ubezpieczeń komunikacyjnych, jak i turystycznych. Zdobytą dotychczas wiedzą chętnie dzieli się z użytkownikami porównywarki Mubi, tworząc artykuły, które już przydały się tysiącom kierowców. Doradza w zakresie zakupu polisy przez internet i przygotowuje kalkulacje cen, dzięki którym kierowcy mogą poznać aktualne tendencje na rynku ubezpieczeniowym.

Wystaw ocenę

Dołącz do dyskusji

0 komentarzy

avatar autora komentarza

Uprzejmie informujemy, że komentarze zawierające wulgaryzmy lub informacje niezgodne z zasadami języka polskiego nie będą publikowane w serwisie.

Skomentuj jako pierwszy!

Chcesz wydawać mniej na ubezpieczenie OC/AC nawet o 50%? To proste!
Oblicz ceny w 3 minuty!

Porównaj ceny OC/AC