Ubezpieczenie do Chile

Mamy jako takie wyobrażenie na temat życia w wielu krajach Ameryki Południowej, ale o Chile zazwyczaj wiemy jedynie tyle, że jest tam pięknie, że znajduje się tam najbardziej suche miejsce na świecie – pustynia Atacama – i że tamtejsze wino jest świetną alternatywą dla swoich europejskich odpowiedników. Czyli niewiele. Czas dowiedzieć się trochę więcej.

Ubezpieczenie dla turystów do Chile – koszt już od 37 zł za tydzień ochrony!

Chile to jeden z tych krajów, w których ubezpieczenie turystyczne jest prawnie wymagane.Obowiązkiem każdego turysty jest więc posiadanie polisy pokrywającej koszty leczenia (w tym COVID-19) obowiązującej przez cały okres pobytu. Suma ubezpieczenia kosztów leczenia musi wynosić co najmniej 30 000 dolarów amerykańskich (ok. 142 000 zł według kursu z dnia 08.07.2022).

Taka kwota to jednak absolutne minimum na podróż do Chile. Zaleca się wykupienie ubezpieczenia o jak najszerszym zakresie ochrony, ponieważ koszty opieki zdrowotnej w tym kraju są bardzo wysokie – za wizytę u lekarza zapłacimy kilkaset złotych, pobyt w szpitalu będzie się wiązał z rachunkami liczonymi w tysiącach złotych. Jeżeli kupisz ubezpieczenie turystyczne, które nie pokryje wszystkich wydatków, różnicę będziesz musiał opłacić z własnej kieszeni.

Pamiętaj też o innych elementach polisy dla podróżnych, m.in.:

  • ubezpieczeniu NNW – im wyższa suma ubezpieczenia, tym większe dostaniesz odszkodowanie w razie nieszczęśliwego wypadku;
  • OC w życiu prywatnym – dzięki niemu ubezpieczyciel pokryje do wysokości sumy ubezpieczenia straty osobowe i rzeczowe osoby trzeciej, która ucierpi z Twojej winy;
  • ubezpieczeniu bagażu – zwróć uwagę na limity ochrony dla sprzętów elektronicznych i sportowych, które mogą wymagać dodatkowego rozszerzenia ochrony;
  • assistance podróżnym – przydatne np. gdy trafisz do szpitala i będzie potrzebne opłacenie pobytu osoby bliskiej lub opieki nad nieletnimi dziećmi, albo gdy stracisz dokumenty i będziesz potrzebował pomocy tłumacza/prawnej;
  • ubezpieczeniu dla sportowców – przeznaczonym zarówno dla wyczynowców i profesjonalistów, jak i turystów uprawiający sport rekreacyjnie;
  • klauzulach dodatkowych, np. alkoholowej, chorób przewlekłych, sportów ekstremalnych.

Ile kosztuje ubezpieczenie turystyczne do Chile? Wbrew pozorom koszt wcale nie jest duży, a w porównaniu z możliwymi wydatkami w razie wypadku/zachorowania podczas podróży wręcz śmiesznie niski. Sprawdźmy go, wykonując obliczenia w kalkulatorze ubezpieczeń turystycznych na mubi.pl – ceny dotyczą tygodniowego pobytu w Chile jednego dorosłego turysty.

Firma ubezpieczeniowaWarunki ubezpieczeniaOchrona w razie COVID-19Cena polisy
mtu24.plKoszty leczenia: 150 000 zł,
NNW: 30 000 zł,
OC prywatne: 50 000 zł,
Bagaż: 2000 zł,
Assistance.
Zachorowanie,
izolacja,
kwarantanna.
37 zł
You Can DriveKoszty leczenia: 200 000 zł,
NNW: 10 000 zł,
OC prywatne: 50 000 zł,
Bagaż: 2000 zł,
Assistance.
Zachorowanie,
izolacja,
kwarantanna.
44 zł
GeneraliKoszty leczenia: 300 000 zł,
NNW: 40 000 zł,
OC prywatne: 50 000 zł,
Bagaż: 1000 zł,
Assistance.
Zachorowanie,
izolacja.
53 zł
ProamaKoszty leczenia: 300 000 zł,
NNW: 20 000 zł,
OC prywatne: 100 000 zł,
Bagaż: 2000 zł,
Assistance.
Zachorowanie,
izolacja
59 zł
AXA PartnersKoszty leczenia: 600 000 zł,
NNW: 50 000 zł,
OC prywatne: 250 000 zł,
Bagaż: 3000 zł,
Assistance.
Zachorowanie,
izolacja,
kwarantanna.
85 zł
GeneraliKoszty leczenia: 800 000 zł,
NNW: 60 000 zł,
OC prywatne: 200 000 zł,
Bagaż: 3000 zł,
Assistance.
Zachorowanie,
izolacja
97 zł
AXA PartnersKoszty leczenia: 40 000 000 zł,
NNW: 150 000 zł,
OC prywatne: 1 500 000 zł,
Bagaż: 6000 zł,
Assistance.
Zachorowanie,
izolacja,
kwarantanna.
158 zł
Dane na podstawie obliczeń w kalkulatorze ubezpieczeń turystycznych Mubi (08.07.2022)

Koszt ubezpieczenia oczywiście wzrośnie, gdy dodamy do polisy kolejnych ubezpieczonych. Sprawdźmy, jaką cenę oferują wymienione firmy dla pary podróżnych oraz 4-osobowej rodziny. Zakres ochrony i czas pobytu pozostają bez zmian.

FirmaCena polisy do Chile dla pary turystówCena polisy do Chile dla 4-osobowej rodziny
mtu24.pl74 zł148 zł
You Can Drive88 zł176 zł
Generali106 zł208 zł
Proama118 zł232 zł
AXA Partners170 zł296 zł
Generali194 zł382 zł
AXA Partners316 zł542 zł
Dane na podstawie obliczeń w kalkulatorze ubezpieczeń turystycznych Mubi (08.07.2022)

Chile – 4265 km długości i 365 km szerokości

Istnieją różne wyjaśnienia dotyczące pochodzenia nazwy „Chile„. Najbardziej prawdopodobne jest to, że pochodzi ona od rodzimego słowa Aymará chilli oznaczającego „ziemię, gdzie kończy się świat”. Chile jest jednym z najbardziej jednorodnych narodów Ameryki Łacińskiej zarówno pod względem etnicznym, jak i kulturowym, jednak mimo to można wyróżnić pewne regionalne tradycje kulturowe.

Geograficznie to duży i wąski pas  terenu położony w południowo-zachodniej części Ameryki Południowej, graniczący od północy z Peru, od wschodu z Boliwią i Argentyną, a od zachodu z Oceanem Spokojnym. Granice dzisiejszego Chile pokrywają się z potężnymi barierami naturalnymi, izolujące kraj od reszty Ameryki Południowej. Na północy jałowa pustynia Atacama oddziela Chile od Peru. Wysokie szczyty Andów stanowią naturalną granicę z Boliwią i Argentyną. Na południu zimne wody Morza Drake’a oddzielają południowe krańce Chile od Antarktydy. Na zachodzie Chile spogląda na bezkresne masy wód południowego Pacyfiku.

Pomiędzy potężnymi Andami na wschodzie a niższymi Górami Nadbrzeżnymi na zachodzie znajduje się wielka Dolina Centralna, która rozciąga się od Salamanki, na północ od Santiago,  na południe do Puerto Montt na południu, ciągnąc się przez ponad 1000 kilometrów. Powierzchnia kraju wynosi 756 950 kilometrów kwadratowych.

Ukształtowanie geograficzne Chile jest dość osobliwe. Długość geograficzna Chile wynosi 4265 kilometrów, co czyni je jednym z najdłuższych krajów na świecie. Stanowi to dramatyczny kontrast w stosunku do średniej szerokości kraju, która nie przekracza 356 kilometrów. W niektórych miejscach Chile jest tak wąskie, że szczyty Andów na jego wschodniej granicy można zobaczyć z wybrzeża Pacyfiku.

Pogoda i klimat

Takie położenie determinuje występowanie naprawdę wielu stref klimatycznych. Północ jest wyjątkowo sucha i znajduje się  tam wielka pustynia Atacama i liczne miejsca, gdzie nigdy (!) nie odnotowano deszczu. Warto tutaj zaznaczyć, że Atacama jest większa niż całe terytorium Polski i rozciąga się na powierzchni 363 tysięcy kilometrów kwadratowych. 

CIEKAWOSTKA

Pustynia Atacama jest najsuchszą niepolarną pustynią na świecie, jak również jedyną pustynią, która otrzymuje mniej opadów niż pustynie polarne i największą pustynią mgielną na świecie. Czym są pustynie mgielne? Spotyka się je w miejscach, gdzie brzegi kontynentu obmywa zimny prąd morski, pod wpływem którego nad pustynią powstają mgły. Są one jedynym dostarczycielem wilgoci, ponieważ deszcze bardzo rzadko padają. Większość Atacamy składa się z kamienistego terenu, słonych jezior, piasku i lawy felsicznej. Z uwagi na swój skrajnie suchy klimat Atacama często używana jest przez NASA jako poligon do testowania sprzętu wykorzystywanego w nadchodzących misjach marsjańskich. Pustynia była też planem zdjęciowym dla serialu „Odyseja kosmiczna: Podróż do planet”.

Północ kraju leży w strefie klimatu zwrotnikowego suchego i wybitnie suchego. Latem, czyli w styczniu i lutym, temperatury dobowe osiągają średnią wartość 23-37°C. Z kolei zimy przypadające na miesiące czerwiec-wrzesień charakteryzują się średnią temperaturą dobową nie niższą niż 16°C. Opady osiągają maksymalnie 100 mm rocznie, zaś na samej pustyni Atacama jest to zaledwie 1 mm rocznie, co pustynia zawdzięcza opadowi z charakterystycznej mgły. W niektórych miejscach tego regionu deszcz nie spadł od 400 lat!

Dalej na południe znajdziemy klimat podzwrotnikowy, który odpowiada klimatowi krajów śródziemnomorskich z zachodniej części Europy, jak Hiszpania czy Portugalia, co oznacza, że latem możemy spodziewać się średnich dobowych temperatur dochodzących do 23°C, zaś zimą nie spadających poniżej 7°C.

Kolejną strefą klimatyczną Chile jest obszar klimatu umiarkowanego. Rozciąga się on w miejscu, gdzie Chile bardzo się zwęża, co sprawia, że na klimat morski nakłada się także klimat górski Andów, a w efekcie otrzymujemy pogodę podobną do tej panującej w Szkocji. Pada baaardzo dużo deszczu, a w ciągu roku notuje się przynajmniej 300 dni z opadami. 

W najdalej wysuniętej części kraju panuje klimat subpolarny. Jest suchy, chłodny, wietrzny i wystawiony na działanie mas powietrza arktycznego.

Spoiwa narodowe Chile

Urzędowym językiem Chile jest hiszpański (kastylijski, jak nazywają go Chilijczycy), którym posługują się praktycznie wszyscy mieszkańcy kraju. 

Jednym z najbardziej spektakularnych przejawów istniejącej homogeniczności kulturowej jest względny brak rozpoznawalnych akcentów regionalnych, pomimo ekstremalnej długości geograficznej kraju. Na przykład, różnice w akcencie pomiędzy Chilijczykami z klasy średniej z Antofagasty, Santiago, Valdivia i Punta Arenas są prawie niesłyszalne. Istnieją za to bardzo ostre różnice akcentów pomiędzy różnymi klasami społecznymi.

Chilijski hiszpański jest dość charakterystyczny i jest natychmiast rozpoznawalny przez mieszkańców innych krajów Ameryki Łacińskiej ze względu na jego charakterystyczną „melodię”. Chilijczycy generalnie mówią bardzo szybko, bardzo często nawet nie wymawiając końcówek wyrazów, zwłaszcza spółgłosek. 

Chilijczycy etnicznie  są mieszanką Europejczyków i Indian. Do pierwszych kontaktów doszło w XVI i XVII wieku pomiędzy rdzennymi plemionami, w tym Atacameños, Diaguitas, Picunches, Araucanians, Huilliches, Pehuenches i Cuncos, a konkwistadorami z Hiszpanii. 

Flaga narodowa i hymn narodowy są dwoma najważniejszymi symbolami tożsamości narodowej. Flaga składa się z dwóch poziomych pasów: białego (u góry) i czerwonego (u dołu), symbolizujących odpowiednio andyjskie śniegi i krew Indian, przelaną w ich heroicznej walce z hiszpańskimi najeźdźcami. 

Flaga ma również niebieski kwadrat na końcu białego pasma z białą pięcioramienną gwiazdą w środku. Błękit reprezentuje czyste, błękitne niebo Chile, podczas gdy biała gwiazda to herb Indian Mapuche używany w ich sztandarach bojowych.

Izolacja geograficzna i oddalenie kraju (idea życia na „końcu świata”) jest jednym z głównych symboli budujących tożsamość narodową Chile. Wielu Chilijczyków wręcz gloryfikuje tak dużą geograficzną separację swojej ojczyzny, uważając ją za kluczowy czynnik umożliwiający stworzenie homogenicznego społeczeństwa. 

Co ciekawe, Chilijczycy wychodzą z założenia, że są efektem bardzo udanej mieszanki  się  dwóch wyjątkowych ludów: napływających z Hiszpanii Basków  oraz wspomnianych już miejscowych Indian Mapuche. W ich mniemaniu Baskowie reprezentują wytrwałość i wysoki etos pracy. Z kolei indianie Mapuche to plemię wyjątkowe w skali całej Ameryki Południowej, gdyż jako jedyne plemię indiańskie nie dało się podbić ani Inkom, ani Hiszpanom. Stawiali dzielny opór europejskim kolonizatorom przez ponad 300 lat!  Dopiero w 1871 roku zostali pokonani przez wojska chilijskie. Nierzadko można spotkać Chilijczyków, którzy noszą imiona wielkich wodzów indian Mapuche, takich jak Lautaro, Lincoyán, Tucapel czy Caupolicán.

Innym ważnym aspektem budowania narodowego ducha Chilijczyków jest tamtejszy… klimat.  Wielu Chilijczyków uważa, że występowanie mroźnych zim w ich kraju ukształtowało ludzi pracowitych i radzących sobie w trudnych warunkach. Z drugiej zaś strony Chilijczycy generalnie nie lubią i nie ufają wszystkiemu, co można skatalogować jako „gorące”, „tropikalne” lub „egzotyczne”, zakładając, że taka pogoda zachęcają do lenistwa i indolencji, a zatem uważają je za synonimy zacofania.

Kuchnia chilijska, czyli co wrzucić na ząb

Jedzenie zajmuje szczególne miejsce w kulturze chilijskiej. Chilijczycy jedzą zazwyczaj cztery posiłki dziennie, choć postępująca globalizacja zmienia oczywiście ten tradycyjny wzorzec. Pierwszym posiłkiem w ciągu dnia jest śniadanie, które składa się głównie z raczej lekkich potraw, w tym chleba tostowego z masłem i kawy rozpuszczalnej z mlekiem. 

Obiad, podawany między 13:00 a 14:00, jest największym posiłkiem dnia. Tradycyjnie w porze obiadowej serwuje się dwa dania główne. Pierwszym daniem często jest sałatka, np.  ensalada chilena, zawierająca pokrojoną cebulę, posiekane i obrane pomidory, sos z oliwy i octu oraz świeżą kolendrę. Drugim daniem jest zazwyczaj wołowina lub kurczak, którym także towarzyszą warzywa.

Około godziny 17:00 Chilijczycy spożywają once, czyli bardzo charakterystyczny dla tego kraju podwieczorek, podczas którego króluje ciepły chleb z dżemem, nierzadko zaś w towarzystwie serów i awokado. Obowiązkowo pija się wówczas herbatę lub kawę. 

Wieczorem większość rodzin spożywa kolację, która jest zwykle jednym, ale treściwym daniem, najczęściej w asyście krajowego wina uprawianego w Dolinie Centralnej.

Kuchnia chilijska charakteryzuje się zarówno wpływami indiańskimi, jak i europejskimi. Narodowe danie, porotos granados, zawiera składniki charakterystyczne dla kuchni indiańskiej (kukurydza, kabaczek i fasola), z wyraźnym hiszpańskim akcentem (cebula i czosnek). 

CIEKAWOSTKA

W tradycyjnej kuchni północno chilijskiej wykorzystuje się mięso alpak i lam. Jednym z dań kuchni tego regionu Chile jest chicharrón de papa, czyli gotowane, a następnie smażone kawałki mięsa i tłuszczu z lamy i jagnięciny. Podawane są z ziemniakami i sałatką lub spożywane samodzielnie jako przekąska przez rolników i chłopów.

Jak można się spodziewać w kraju o wyjątkowo długim wybrzeżu, owoce morza odgrywają bardzo dużą rolę w codziennym jadłospisie. Tradycyjne chilijskie owoce morza to suchotki (rodzaj ślimaków morskich), małże brzytwowe, duże jeżowce i wodorosty. Narodowym przysmakiem jest caldillo de congrio, zupa z węgorza, pomidorów, ziemniaków, cebuli, ziół i przypraw. Dań wartych uwagi i jest oczywiście więcej. Poniżej prezentujemy absolutne must eat podczas wizyty w Chile.

Arrollado huaso

Jeśli jesteś wege, odpuść sobie nawet czytanie. Arrollado huaso to rolada wieprzowa, którą tworzy się z miazgi wieprzowej, plastrów słoniny, czosnku, pieprzu i kminku do smaku. To wszystko zawija się w skórę wieprzową, „malując” powstały walec sosem z papryki chili oraz wiążąc go sznurkiem. Następnie całość gotuje się w bulionie. To danie jest często spożywane pod koniec długiej zimy, aby powitać nadchodzącą ciepłą pogodę i świętować wiosnę.

Completo

To danie udowadnia, że nawet fast foody mogą być ciekawe. Completo to to nic innego jak chilijski hot dog.  Można to dosłownie przetłumaczyć jako „kompletny”, co oznacza, że będziesz kompletnie najedzony nawet po zjedzeniu pojedynczego completo. Do completo dorzucane są różne dodatki, w tym majonez, pomidory, cebula, pikle i kiszona kapusta. Bułka jest lekko opiekana, dzięki czemu jest pyszna i chrupiąca. Naszym zdaniem najlepsza jest wersja, którą Chilijczycy nazywają completo Italiano – jest pełna majonezu, pomidorów i awokado i to właśnie awokado sprawia, że posiłek ten jest wyjątkowy. 

Longanizas de Chillán

Nie tylko my, Polacy, jesteśmy dumni ze swoich kiełbas. Chilijczycy też mają się czym pochwalić w tym zakresie. Longanizas wyrabiane są mięsa wieprzowego, oregano, czosnku, papryki i octu. Wszystko jest mielone razem, formowane w długie pęta i  suszone na świeżym powietrzu lub wędzone węglem z drzewa cierniowego. Podaje się je zazwyczaj razem z fasolą i spaghetti albo z pikantnym puree ziemniaczanym.

Churrasco

Churrasco to pyszna kanapka w chilijskim stylu. Posiłek zawiera cienką warstwę churrasco (steka z polędwicy) i jest przyrządzany na ruszcie. Kanapka podawana jest pomiędzy dwiema kromkami świeżo upieczonego chilijskiego chleba zwanego pan amasado. Churrasco Italiano to kanapka ze stekiem z dodatkiem majonezu, pomidora i awokado zwana palta.

W wersji Bistec a lo Pobre ta pożywna kanapka zawiera smażone jajko, karmelizowaną cebulę i tony chilijskich frytek. Nie trzeba chyba dodawać, że churrasco nie jest najzdrowszym chilijskim daniem. Ale na pewno jest smaczne!

Empanadas

W Chile te pyszne pierożki z ciasta można znaleźć niemal wszędzie. Być może nie osiągają aż takiej popularności jak w sąsiedniej Argentynie, lecz nadal możemy je traktować jako danie narodowe. Przyrządza się je w piecu opalanym drewnem (al horno) lub smaży w głębokim tłuszczu. Tradycyjne chilijskie pierożki empanada nazywa się Pino. Jest to mieszanka mięsa, cebuli, jajek na twardo, czarnych oliwek i rodzynek. Może to brzmieć trochę odstraszająco, ale zapewniamy, że jest nie bez powodu jest to najpopularniejsza wersja empanadas w całym Chile. 

CIEKAWOSTKA

Chilijczycy jedzą bardzo dużo chleba, w związku z czym mają oczywiście swoje narodowe pieczywo, zwane marraqueta. W Chile funkcjonuje nawet powiedzenie „urodzić się z marrakwetą pod pachą”, które oznacza, że daną osobę czeka dostatnia przyszłość.

Tego o Chile mogłeś nie wiedzieć

Andy, Atacama, piłka nożna i język hiszpański – to wiedzą wszyscy. Chile potrafi jednak zaskoczyć na każdym kroku. Oto ciekawostek, o których większość ludzi nie ma pojęcia. 

Wino

Chile jest piątym co do wielkości eksporterem wina i dziewiątym co do wielkości producentem na świecie. nie mówimy tu o byle jakim winie – tradycja winiarska ma bardzo długą historię w Chile, a pierwsze winogrona zostały zasadzone w 1554 roku przez hiszpańskich kolonizatorów. Chile ma ponad 1200 kilometrów dolin winnych w 14 różnych obszarach, które produkują łącznie ponad 10 milionów hektolitrów wina rocznie.

Najdłuższy basen świata

Znajduje się w kurorcie San Alfonso del Mar w mieście Algarrobo na wybrzeżu Pacyfiku i został  wpisany do Księgi Rekordów Guinnessa.  Basen ma długość dokładnie 1013 metrów i zajmuje powierzchnię 8 hektarów. Jest tak olbrzymi, że można po nim pływać kajakami oraz żaglówkami. Wrażenie robi również jego głębokość – dno znajduje się 35 metrów poniżej lustra wody. Z tego względu turyści mogą zapisać się nawet na zajęcia z nurkowania. Jego budowa kosztowała ponad miliard dolarów.

Wyspa Wielkanocna

Słynna wyspa, na której znajdują się nie mniej słynne posągi Moai, należy do Chile i znajduje się 3600 kilometrów wybrzeży Ameryki Południowej i aż 2000 kilometrów od innej najbliższej wyspy –  Pitcairn. Wyspa Wielkanocna jest jednym z najbardziej odizolowanych miejsc na ziemi. Złośliwi mogą powiedzieć, że dobrze wpisuje się w narodowy etos Chilijczyków.

Niektóre posągi ważą ponad 18 ton i mają ponad 6 metrów wysokości. Największy z moai – tak zwany Paro miał około 10 metrów wysokości i ważył 75 ton. Znaleziono niedokończoną figurę o wysokości 21 metrów i wadze około 270 ton. Na wyspie znajduje się 887 posągów. Przeznaczenie tych potężnych bloków kamiennych nie jest znane. Powstało na ten temat wiele teorii, mówiących o posągach jako wyobrażeniu bóstw bądź przodków. 

co warto zwiedzić w chile

FAQ – najczęściej zadawane pytania o wyjazd do Chile

Jakie dokumenty są potrzebne w Chile?

Podróżując do Chile, trzeba mieć paszport lub paszport tymczasowy, ważne jeszcze przez minimum 6 miesięcy. Na pobyt nieprzekraczający 90 dni nie trzeba wyrabiać wizy, jest ona potrzebna przy wizycie powyżej 90 dni. Obowiązkowe jest posiadanie ubezpieczenia zdrowotnego pokrywającego koszty leczenia na sumę minimum 30 000 USD.

Czy w Chile obowiązują obostrzenia covidowe?

Turyści nie muszą już przechodzić testu na COVID-19 przed przylotem. Niewymagane jest także wyrabianie certyfikatu Pase de Movibilidad, choć ten może być nadal konieczny np. podczas podróży krajowych, udziału w imprezach publicznych, czy przebywaniu w zamkniętym pomieszczeniu restauracji. W dalszym ciągu obowiązkowe jest zasłanianie ust i nosa w pomieszczeniach zamkniętych.

Czy warto wybrać się do Chile?

Zdecydowanie tak. Chile to pod wieloma względami jedyny kraj w swoim rodzaju, poczynając od położenia w kilku różnych strefach klimatycznych, a na tak wyjątkowych miejscach, jak pustynia Atacama czy Wyspa Wielkanocna kończąc. Nudzić się tam nie będą ani miłośnicy natury, ani turyści lubiący zwiedzanie, ani ci lubiący odkrywać nowe smaki i kultury.

PODSUMOWANIE
  • Chile to wąski i bardzo długi kraj w południowo-zachodniej części Ameryki Południowej wydzielony przez naturalne granice m.in. Andy, Atacamę i Pacyfik.
  • Klimat Chile jest bardzo różnorodny. Północ kraju jest bardzo sucha i gorąca, a dalej na południe występują cechy klimatów zwrotnikowego, umiarkowanego i subpolarnego.
  • Oficjalnym językiem w Chile jest język hiszpański.
  • Do potraw narodowych w Chile zaliczają się m.in. arrollado huaso, completo i empanadas.
zdjęcie autora
Autor artykułu: Michal Rosiak

Content manager w porównywarce ubezpieczeń Mubi.pl. Dba, by każdy artykuł poradnikowy pojawiający się w naszym serwisie miał odpowiednią wartość merytoryczną i nie urągał zasadom języka polskiego. Absolwent Uniwersytetu Wrocławskiego na kierunku Historia oraz Wyższej Szkoły Bankowej we Wrocławiu na kierunku Zarządzanie. Posiada sześcioletnie doświadczenie w prasie tradycyjnej i internetowej.

Wystaw ocenę
33,33
Loading...

Dołącz do dyskusji

0 komentarzy

avatar autora komentarza

Uprzejmie informujemy, że komentarze zawierające wulgaryzmy lub informacje niezgodne z zasadami języka polskiego nie będą publikowane w serwisie.


Skomentuj jako pierwszy!