Portugalskie jedzenie – co warto zjeść w Portugalii?
W kraju żeglarzy i podróżników, na którego historię oraz kulturę wielki wpływ miało położenie nad Atlantykiem, kulinarnego króla nie powinniśmy szukać nigdzie indziej niż w toni morskiej. Podobno w Portugalii przyrządza się go na 365 sposobów. To bacalhau, czyli specjalnie przygotowywany solony i suszony dorsz! Jak się go podaje? Jakie jeszcze smaki odkryjemy w kuchni portugalskiej? Ruszamy w gastronomiczną podróż na kraniec Półwyspu Iberyjskiego!
Z tego artykułu dowiesz się:
Składniki kuchni portugalskiej – z głębin morskich, ale i z lądu!
Kuchnia portugalska to znakomite połączenia prostoty z bogactwem smaków, których efektem są wyjątkowe potrawy przyrządzane na bazie świeżych składników. Oczywiście Portugalia zawsze czerpała swoją siłę z oceanu, więc na tamtejszych stołach królują ryby i owoce morza.
Oto popularne składniki w kuchni portugalskiej:
- ryby i owoce morza – bacalhau (solony i suszony dorsz), sardynki, krewetki i ośmiornice;
- mięso – wieprzowina, kurczak, wołowina i jagnięcina;
- warzywa – pomidory, ziemniaki, cebula, papryka, czosnek, kapusta, fasola i ciecierzyca;
- owoce – figi, winogrona, pomarańcze i jabłka;
- sery – queijo serra da estrela (z mleka owczego) i queijo São Jorge (z mleka krowiego, produkowany na Azorach);
- pieczywo – broa (chleb kukurydziany), pão alentejano (tradycyjny chleb pszenny);
- przyprawy i zioła – kolendra, papryka, pietruszka, liść laurowy, goździki, cynamon i szafran.
W Portugalii używa się oliwy, która jest podstawą wielu potraw. Kraj ten słynie również z produkcji wina – wystarczy wspomnieć znane na całym świecie porto czy madera.
Pyszna portugalska kuchnia – 10 najlepszych potraw!
Kulinarna podróż do Portugalii z pewnością będzie wspaniałym doświadczeniem dla miłośników ryb, owoców morza i potraw mięsnych. W poniższym zestawieniu dominują tego typu dania, choć miejsce znalazło się również na danie dla wegetarian.
Bacalhau à Brás
Legenda głosi, że danie to powstało w II połowie XIX wieku w Bairro Alto, czyli jednej z dzielnic Lizbony. Jego nazwa “Brás” to podobno imię twórcy tego sposobu przyrządzania solonego i suszonego dorsza. Jak więc wygląda bacalhau à Brás?
Danie to przyrządzane jest z małych kawałków solonego dorsza, cebuli i cienkich pasków posiekanych smażonych ziemniaków. Aby było jeszcze smaczniej, całość tej swoistej mieszaniny łączy się za pomocą jajka. Całość przyozdabia się czarnymi oliwkami i natką pietruszki.
Caldo verde
To popularna zupa kuchni portugalskiej, która wywodzi się z regionu Minho na północy kraju. Jak możemy ją opisać? Prosta, a przepyszna, lekka, a pożywna! W skład tej tradycyjnej zupy oprócz wody (wiadomo), wchodzi kapusta galicyjska, ziemniaki, cebula, czosnek i kiełbasa chouriço.
Jak się podaje caldo verde? Zupa spożywana jest podczas portugalskich świąt. Na stole ląduje w ceramicznych miseczkach, skropiona oliwą oraz z dodatkiem kiełbasy chouriço oraz broa – rodzaj kukurydzianego pieczywa.
Francesinha
Co powiecie na kanapeczkę? Oto ona, a więc francesinha, czyli popularny fast-food z Portugalii. Danie to narodziło się w Porto. Kanapkę przyrządza się z różnego rodzaju wkładem zazwyczaj mięsnym – szynki linguiça, kiełbasy czy nawet steka. Posypuje się ją serem i zapieka z pikantnym sosem pomidorowym. Często podaje się ją z frytkami.
Popularne odmiany tego dania to francesinha à barcarola z krewetkami, francesinha de carne assada z pieczoną wieprzowiną lub francesinha à cascata z grzybami i śmietaną. Na wierzchu kanapki może znaleźć się również jajko sadzone.
Cataplana de marisco
To ten rodzaj dania, które swoją nazwę zawdzięcza naczyniu, w którym się je przygotowuje. Cataplana to tradycyjne miedziane naczynie o kształcie dwóch muszli, które zamyka się podczas przyrządzania potrawy. Typowe dania z cataplana pochodzą z regionu Algarve.
Przejdźmy jednak do sedna! Cataplana de marisco to potrawa z owoców morza – kalmarów, krewetek, małż – gotowanych w tym tradycyjnym naczyniu. Skład dania uzupełniają pomidory, cebula, papryka i białe wino. Zdecydowanie opcja dla miłośników owoców morza!
Cozido à portuguesa
Chyba nie ma kraju, w którym nie odkryjemy gulaszu lub gęstej zupy, którą przygotowuje się na bazie różnych mięs i warzyw. W Portugalii nosi nazwę cozido à portuguesa i robi się go z wieprzowiny, wołowiny i kurczaka oraz z wielu warzyw, w tym kapusty, fasoli, ziemniaków, marchwi i rzepy.
To jedno z narodowych dań Portugalii, które przyrządzane jest na różne sposoby w poszczególnych regionach kraju. Danie to najlepiej sprawdza się zimą, ponieważ jest bardzo sycące i pożywne.
Pastéis de nata
Gdy najemy się wytrawnymi potrawami, to możemy skusić się na portugalski słodki przysmak. Pastéis de nata to babeczki z ciasta francuskiego, które wypełnione są budyniem i mogą być posypane cynamonem.
Bifana
Czy w Portugalii można zjeść coś podobnego do kotleta schabowego? Owszem, ale nie z ziemniakami, ale w kanapce! To właśnie bifana, a więc chrupiąca bułka z grillowaną lub smażoną wieprzowiną w środku.
Mięso rozbija się, marynuje w marynacie z wina, octu winnego, czosnku i liścia laurowego, smaży, a potem poddusza z marynatą, by stało się bardziej miękkie. Bifana podaje się na ciepło, a do wnętrza bułki dodaje się oliwki, musztardę oraz sos pomidorowy.
Sardinhas assadas
To jedno z tradycyjnych dań w Portugalii, które serwuje się podczas różnych festiwali. Sardinhas assadas to grillowane sardynki, które posypuje się gruboziarnistą solą i grilluje nad węglami, tak, by nie dotykały ich płomienie.
Sardynki na grillu zwykle układa się wraz z papryką i ziemniakami. Jak je najlepiej jeść? Położyć na grubej kromce chleba, która wchłonie nadmiar tłuszczu. W Portugalii obchodzony jest Festiwal Sardynek, podczas którego królują sardinhas assadas!
Açorda
Druga zupa trafia do naszego zestawienia portugalskich pyszności! Tym razem mamy na talerzu tradycyjne danie, w którego skład wchodzi pokrojony w kostkę pão alentejano (tradycyjny chleb pszenny), czosnek i jajka w koszulkach, a to wszystko doprawione kolendrą.
Ta wyjątkowa zupa chlebowa szczególnie popularna jest regionie Alentejo. W innych częściach Portugalii występują inne warianty zupy açorda – mogą pojawić się w niej krewetki, kiełbasa czy… dorsz!
Arroz de marisco
Na koniec wróćmy do owoców morza. Arroz de marisco to tradycyjne danie z regiony Marinha Grande. W skład potrawy wchodzi ryż gotowany z krewetki, małżami, krabami, lub homarami. Do aromatycznego bulionu trafiają także takie dodatki jak: pomidory, cebula, papryka i białe wino.
Ubezpieczenie do Portugalii – ile kosztuje?
Smakowanie i doświadczanie kuchni portugalskiej to czysta przyjemność. Niestety podczas wycieczki mogą przydarzyć się nieprzewidziane sytuacje, które obciążą nasz budżet lub oszczędności – mowa tutaj choćby o chorobie czy wypadku.
Wprawdzie w Portugalii działa Europejska Karta Ubezpieczenia Zdrowotnego, ponieważ kraj ten należy do Unii Europejskiej, ale zawsze warto mieć także ubezpieczenie turystyczne. Jego cena nie jest wysoka, a zapewnia szerokie wsparcie. Ile może kosztować taka ochrona?
Sprawdźmy to na przykładzie 26-letniego turysty, który zamierza spędzić w Porto 7 dni. Celem wyjazdu jest zwiedzanie i degustacja potraw tradycyjnej kuchni portugalskiej. Pod uwagę wzięliśmy najtańsze oferty od poszczególnych ubezpieczycieli.
Ubezpieczyciel | Zakres ochrony | Cena ubezpieczenia do Portugalii |
---|---|---|
mtu24.pl | Koszty leczenia – 80 000 zł OC – 50 000 zł | 22,00 zł |
SIGNAL IDUNA | Koszty leczenia – 85 172 zł NNW – 15 000 zł | 25,01 zł |
Proama | Koszty leczenia – 100 000 zł | 26,00 zł |
You Can Drive | Koszty leczenia – 100 000 zł OC – 50 000 zł | 29,00 zł |
UNIQA | Koszty leczenia – 250 000 zł NNW – 30 000 zł Bagaż – 2 000 zł | 32,34 zł |
AXA Partners | Koszty leczenia – 200 000 zł NNW – 20 000 zł | 32,69 zł |
Wiener | Koszty leczenia – 170 344 zł NNW – 10 000 zł OC – 106 465 | 36,00 zł |
Generali | Koszty leczenia – 300 000 zł NNW – 15 000 zł OC – 50 000 | 45,00 zł |
Za 7 dni ochrony ubezpieczenia turystycznego do Portugalii z sumą ubezpieczenia kosztów leczenia w wysokości 300 000 zł, NNW 15 000 zł i OC w życiu prywatnym 50 000 zł trzeba zapłacić w Generali 45 zł! To 10,5 euro, czyli cena obiadu dla jednej osoby w restauracji średniej klasy!
FAQ – najczęściej zadawane pytania o portugalskie jedzenie
Kuchnia portugalska słynie z dań z dorsza i owoców morza. Do takich potraw zalicza się bacalhau à brás, czyli kawałków wędzonego solonego dorsza podawanych z plasterkami ziemniaków, cebulą i jajkiem. Spośród dań z owoców morza wymienić można cataplana de marisco i arroz de marisco. Do tego w Portugalii zjemy wyborne zupy i tradycyjne kanapki.
Tak, każdy miłośnik kuchni bez względu na gust znajdzie w Portugalii coś dla siebie. Szczególnie zadowoleni powinni być miłośnicy ryb, owoców morza i potraw mięsnych. Na pewno pysznym zaskoczeniem będzie bifana (kanapka z grillowaną wieprzowiną) oraz francesinha (kanapka z różnymi rodzajami mięs). Kuchnia portugalska słynie z bogactwa i świeżości składników.
Nie, ubezpieczenie turystyczne do Portugalii na 7-dniowy wyjazd można kupić za kilkadziesiąt złotych. Cena polisy między innymi zależy od zakresu i długości ochrony oraz sum ubezpieczeń. Dlatego na wyjazd zawsze warto sprawdzić oferty od wielu ubezpieczycieli w porównywarce ubezpieczeń turystycznych Mubi.
- Kuchnia portugalska słynie z prostoty i wykorzystania świeżych lokalnych produktów.
- W portugalskiej kuchni popularne są dania z ryb, w szczególności z dorsza, a także z sardynek i owoców morza.
- Do popularnych dań w Portugalii zalicza się bacalhau à brás, caldo verde, francesinha, cataplana de marisco, cozido à portuguesa, pastéis de nata, bifana, sardinhas assadas, açorda i arroz de marisco.
- Ubezpieczenie do Portugalii można kupić w cenie jednego posiłku.
Dołącz do dyskusji