Gruzińskie jedzenie – co warto zjeść w Gruzji?

Tradycyjna gruzińska kuchnia jest aromatyczna i pożywna. Znajdziemy w niej dania mięsne, a także wegańskie i wegetariańskie. Najbardziej znane z nich to chaczapuri oraz chinkali. Które potrawy warto spróbować w Gruzji? Czym się je przyprawia? I jakie są popularne dodatki do dań gruzińskich? Zapowiada się pyszna przygoda!

jedzenie z gruzji

Składniki kuchni gruzińskiej – aromatyczne i pełne smaków

Podczas wizyty w Gruzji koniecznie trzeba spróbować tamtejszej tradycyjnej kuchni, która słynie z różnorodności i bogactwa smaków. Do przygotowywania potraw wykorzystuje się mięso, warzywa, a także sporą ilość ziół, które dodają aromatu i niepowtarzalności daniom.

Dla Gruzinów jedzenie jest ważnym elementem budowania wspólnoty, stąd też otwartość na gości oraz obfite posiłki, które składają się z kilku dań. Z których składników korzysta się w tradycyjnej kuchni gruzińskiej? Do popularnych produktów spożywczych zalicza się:

  • mięso – baranina, wołowina, wieprzowina i drób;
  • warzywa – pomidory, bakłażany, ziemniaki, papryka, fasola, cebula, czosnek;
  • owoce – granaty, winogrona, śliwki i figi;
  • przyprawy i zioła – kolendra, bazylia, pietruszka, estragon, mięta, koper, szafran, adżika (pasta z czerwonej papryki z solą, czosnkiem i ziołami) i chmeli suneli (tradycyjna gruzińska mieszanka ziół);
  • serysuluguni, imeruli i guda;
  • pieczywotonis puri, lawasz, mczadi.

Z tych oraz z innych podstawowych składników (np. jaja, mąka, oce winny) kucharki i kucharze z Gruzji potrafią wyczarować magiczne potrawy, które z pewnością zachwycą każdego miłośnika jedzenia.

Najlepsze potrawy kuchni gruzińskiej – chaczapuri, chinkali i więcej dobrego!

Tradycyjna kuchnia gruzińska jest bogata i różnorodna. Dlatego każdy podróżny podczas wizyty w tym kaukaskim kraju znajdzie coś dla siebie. Zróbmy przegląd potraw, których warto skosztować w Gruzji!

kuchnia gruzińska

Chaczapuri

To najbardziej znana potrawa gruzińska. Większość osób zna ją w wersji adżarskiej, czyli w postaci zapieczonego placka chlebowego w kształcie łódeczki, którego wnętrze wypełnia ser, żółtko i kosteczka masła. Jak jeść chaczapuri adżarskie?

Przed rozpoczęciem degustowania tego pysznego dania najpierw powinniśmy nożem wybrać ser z brzegów łódki i wymieszać go z pozostałymi składnikami wnętrza, czyli żółtkiem oraz masłem. Potem odrywamy kawałki placka, maczamy w płynnej masie i rozkoszujemy się smakiem!

Chaczapuri występuje w wielu odmianach. Na przykład chaczapuri imeruli najbardziej popularne jest w środkowej Gruzji – to okrągły zapieczony placem z serem imeretyńskim (solankowy). Z kolei w innych regionach danie podaje się z fasolą (lobiani z Raczy) czy mięsem (kubdari z Swanetii). Chaczapuri może zostać podane z adżiką.

Chinkali

W wielu kuchniach świata znajdziemy wariację pierogów. W Gruzji są to chinkali, czyli pierożki wypełnione najczęściej mielonym mięsem baranim lub wołowym oraz bulionem, który powstaje podczas ich gotowania. Potrawa dodatkowo zawiera sporą ilość pieprzu. A jak ją jeść?

To całkowicie zasadne pytanie, ponieważ chinkali nie je się tak jak polskich pierogów! Najpierw chwytamy pierożek za ogonek, potem nadgryzamy go, wypijamy wypływający z wnętrza bulion, a dopiero potem zjadamy całość. Tutaj uwaga, ogonka nie zjadamy, ale odkładamy na talerz!

Lobio

Czym jest ta potrawa? Tutaj pojawia się mały problem, ponieważ słowo “lobio” oznacza po gruzińsku fasolę, tak więc to danie może mieć wiele różnych form. Lobio odnosi się zarówno do zup z czerwonej fasoli i soku z granatów, gulaszów, jak i podawanych na zimno sałatek lub past do chleba.

Warto dodać, że w skład lobio wchodzi najczęściej czerwona fasola, cebula i czosnek, które nabierają dodatkowych aromatów dzięki kolendrze, octowi winnemu, oliwie, orzechom włoskim oraz adżiki. Jednym słowem – usłyszymy w Gruzji słowo lobio, to szykujmy się na jakieś bezmięsne danie z fasolą!

Badridżani 

Spotkamy to danie także pod nazwą badrijani nigvzit. Co to takiego? To smażone bakłażany faszerowane orzechami włoskimi w formie rolady. Już sam opis brzmi niesamowicie pysznie, a dodajmy do tego jeszcze dekoracje z grantów oraz przyprawy, które nadają aromatu paście we wnętrzu bakłażana.

Nadzieje badridżani przyprawia się czosnkiem, kolendrą, kozieradką, octem winnym, pieprzem cayenne oraz solą. To musi być pyszne! Jednocześnie to potrawa dla osób, które nie jedzą mięsa.

Mtsvadi

Wrzucamy trochę na luz, a bardziej na ruszt! Mtsvadi to po prostu gruzińskie szaszłyki. Najczęściej na patyczki nadziewa się mięso wieprzowe lub baranie. Do przygotowania mtsvadi potrzebne będą także cebule, świeży sok z granatów oraz oliwa.

Mięso przyprawia się solą, kolendrą, czarnym pieprzem i tradycyjną gruzińską przyprawą chmeli suneli, która zawiera kolendrę, koper, bazylię, liść laurowy, majeranek oraz kozieradkę. Będzie gorąco, aromatycznie i wybornie!

Pchali

Teraz dla odmiany przekąska i to w wersji wegetariańskiej. Pchali to pasta warzywna, która może być przygotowana z liści buraka, szpinaku, pora bakłażana lub kapusty. Dodaje się do niej również orzechy włoskie, czosnek oraz przyprawy –  świeżą kolendrę i pietruszkę, pieprz cayenne, sól, ocet winny i dla dekoracji pestki granatu!

Satsivi

Jeśli będziemy w Gruzji w okolicach sylwestra, to możemy zjeść satsivi. To tradycyjne danie szczególnie popularne podczas świętowania Nowego Roku. Do jego przygotowania potrzebny jest kurczak lub indyk, orzechy włoskie oraz aromatyczne przyprawy, takie jak czosnek, kolendra, szafran czy ocet winny. 

Adżapsandali

Czas na gruziński gulasz warzywny. Adżapsandali robi się z bakłażanów, pomidorów, papryki, ziemniaków i mieszanki aromatycznych przypraw, takich jak czosnek, bazylia, kolendra, pietruszka czy papryczka chili. Składniki mogą być grillowane, duszone lub smażone. Danie podaje się na gorąco oraz na zimno. 

Charczo

Wprawdzie zupy nie są zbyt popularne w Gruzji, ale jedną z nich na pewno warto spróbować. To właśnie charczo, czyli zupa gęsta jak gulasz przygotowywana najczęściej z wołowiny z ryżem, pomidorami oraz przyprawami charakterystycznymi dla zachodniej części kraju. Dodaje się do niej również orzechy włoskie, migdały lub orzechy laskowe. Co nadaje aromatów charczo?

Szafran, majeranek, bazylia, koper, kolendra oraz ostra papryka. Charczo może być również doprawiona pietruszką, liściem laurowym, miętą, kozieradką i innymi przyprawami. Sprawia to, że jest ona bardzo aromatyczna i pożywna. 

Ubezpieczenie do Gruzji – ile kosztuje?

Zanim rozsmakujemy się w gruzińskiej kuchni podczas podróży na Kaukaz, musimy się ubezpieczyć. Zapewni nam to bezpieczeństwo finansowe w przypadku poważnego zachorowania czy wypadku. Dodatkowo ubezpieczenie turystyczne oferuje wiele dodatkowych świadczeń – pamiętajmy, że w Gruzji nie możemy liczyć na EKUZ!

Ile trzeba zapłacić za ubezpieczenie turystyczne do Gruzji? Zakładamy, że podróżny wybiera się tylko w celach zwiedzania i degustacji lokalnej kuchnii. Koszt 7-dniowego ubezpieczenia sprawdziliśmy dla 29-letniego turysty.

UbezpieczycielZakres ochronyCena ubezpieczenia do Gruzji
ProamaKoszty leczenia – 100 000 zł31,00 zł
AXA PartnersKoszty leczenia – 200 000 zł
NNW – 20 000 zł
32,69 zł
You Can DriveKoszty leczenia – 100 000 zł
NNW – 10 000 zł
OC – 50 000 zł
35,00 zł
WienerKoszty leczenia – 170 532 zł
NNW – 10 000 zł
OC – 106 582
36,00 zł
GeneraliKoszty leczenia – 300 000 zł
NNW – 15 000 zł
OC – 50 000
48,00 zł
SIGNAL IDUNAKoszty leczenia – 127 899 zł
NNW – 15 000 zł
49,84 zł
mtu24.plKoszty leczenia – 150 000 zł
NNW – 30 000 zł
OC – 50 000 zł
65,00 zł
UNIQAKoszty leczenia – 250 000 zł
NNW – 30 000 zł
Bagaż – 2 000 zł
80,64 zł
Źródło: Kalkulator ubezpieczeń turystycznych Mubi [10.07.2024].

W zestawieniu znalazły się najtańsze oferty od poszczególnych ubezpieczycieli. Każdy z nich oferuje bardziej rozbudowane opcje – nieco droższe, ale z większym zakresem ochrony i wyższymi sumami ubezpieczeń. Na własny wyjazd zawsze warto sprawdzić propozycje w kalkulatorze ubezpieczeń turystycznych Mubi.

FAQ – najczęściej zadawane pytania o gruzińskie jedzenie

Jakie są znane gruzińskie potrawy?
Jakie przyprawy dodaje się do gruzińskich potraw?
Czy w Gruzji działa EKUZ?
PODSUMOWANIE
  • Tradycyjna kuchnia gruzińska słynie z różnorodności, aromatów i bogactwa smaków.
  • Gruzini przygotowują zarówno dania mięsne, jak i oparte na warzywach.
  • Popularne mięsa w Gruzji to baranina, wołowina, wieprzowina i drób.
  • W gruzińskiej kuchni używa się bakłażanów, fasoli, pomidorów, papryki, cebuli, czosnku, grantów i orzechów włoskich.
  • W kuchni gruzińskiej stosuje się wiele przypraw, w tym tradycyjną gruzińską przyprawą chmeli suneli.
  • Najpopularniejsze dania gruzińskie to chaczapuri i chinkali.
  • Warto również spróbować badridżani, mtsvadi, pchali, satsivi, adżapsandali czy charczo.
  • Na wyjazd do Gruzji warto się ubezpieczyć.
Tomasz Sowa
Autor artykułu: Tomasz Sowa

Jestem redaktorem, który pisze artykuły związane z ubezpieczeniami komunikacyjnymi i podróżami. W swoich tekstach staram się wyjaśniać trudne i problematyczne zagadnienia związane z rynkiem ubezpieczeń. W poradach turystycznych zależy mi na przedstawieniu ciekawych miejsc w lekki oraz inspirujący sposób z nutką humoru.

Wystaw ocenę

Dołącz do dyskusji

0 komentarzy

avatar autora komentarza

Uprzejmie informujemy, że komentarze zawierające wulgaryzmy lub informacje niezgodne z zasadami języka polskiego nie będą publikowane w serwisie.

Skomentuj jako pierwszy!
grafika
grafika

Chcesz czuć się bezpiecznie w podróży za niewielkie pieniądze?
Nie przepłacaj! Kup ubezpieczenie turystyczne od 22 zł na tygodniowy wyjazd!