Hiszpańskie jedzenie – co warto zjeść w Hiszpanii?

Czy potraw paella, gazpacho czy churros brzmią znajomo? Jeśli tak, to witamy w bogatej hiszpańskiej kuchni. To początek kulinarnej przygody, które zachwyci nas różnorodnością. W końcu Hiszpania składa się ze zróżnicowanych regionów, a w każdym z nich możemy zjeść tradycyjne danie. Zapraszamy do hiszpańskiego stołu – nie czytaj z pustym brzuchem!

jedzenie w hiszpanii

Składniki kuchni hiszpańskiej – oliwa, pomidory, papryka, owoce morza i mięsa

W przypadku Hiszpanii nie można mówić o jednej kuchni. Kraj podzielony jest na regiony (także zamorskie), w których używa się charakterystycznych składników do przyrządzania potraw. W całej Hiszpanii często korzysta się oliwy i przyprawia się dani czosnkiem oraz szafranem. Jednak poszczególne części kraju słyną z różnych produktów:

  • północ Hiszpanii – wyróżniają ją ryby i owoce morza z Oceanu Atlantyckiego, nabiał, warzywa, w górach robi się potrawy z fasoli i lokalnych szynek i kiełbas;
  • południowa Hiszpania – widać w niej silne wpływy Arabskie, region owoców (pomarańcze, cytryny, winogrona), warzyw i oliwek, to skąd, a dokładnie z Andaluzji, pochodzi idea tapas, spożywa się także smażone sardynki i kalmary;
  • wschodnia Hiszpania – regiony położone nad Morzem Śródziemnym, gdzie królują oliwki, ryż, migdały, pomarańcze i szafran, w Aragonii suszy się szynki, natomiast Katalonia słynie z potraw słodko-kwaśnych czy pikantnego sosu romesco z Tarragony;
  • środkowa Hiszpania – Kastylia, Estremadura i Kastylia-La Mancha słyną z pieczonych potraw z prosiąt i jagnięciny, a także roślin strączkowych (fasoli, soczewicy, ciecierzycy), tutaj podaje się również pstrągi, robi wędliny oraz szynki;
  • Wyspy Kanaryjskie – tradycyjna kuchnia bogata w ryby i owoce morza, z dodatkiem kukurydzy oraz bananów, do wielu potraw podaje się papa arrugadas (słone ziemniaki w mundurkach).

Do często używanych przypraw i ziół w kuchni hiszpańskiej zalicza się szafran, paprykę wędzoną w proszku (pimentón), kminek, oregano, tymianek, rozmaryn i kolendrę.

Z kolei wyjątkowe produkty spożywcze z Hiszpanii to:

  • sery – manchego, cabrales, idiazábal;
  • szynki – jamón serrano, jamón ibérico;
  • kiełbasa – chorizo, fuet.

Na koniec dodajmy, że Hiszpania słynie także z win i sherry (Andaluzja).

Najsmaczniejsze potrawy kuchni hiszpańskich – wiele regionów, wiele smaków!

Na bogactwo kuchni hiszpańskiej wpływa odmienna tradycja, wpływy i położenie geograficzne poszczególnych regionów. W Hiszpanii zjemy dania kuchni śródziemnomorskiej, skosztujemy świetnie przyrządzonych owoców morza z Atlantyku oraz poznamy bogaty smak pieczystych z gorącej Kastylii.

hiszpańska kuchnia

Paella

Symbol kuchni Hiszpańskiej. Paella wywodzi się z Walencji i przygotowywana jest w wielu wariantach w całym kraju. To danie na bazie ryżu przyprawionego szafranem, który gotuje się i podsmaża na specjalnej patelni z dwoma uchwytami, czyli paellera bądź paella. Co znajdziemy w paelli oprócz ryżu?

W skład paelli w zależności od odmiany wchodzą kawałki mięsa królika czy drobiu (paella valenciana) lub owoce morza takiej jak kalmary, krewetki, małże (paella marinera). Do potrawy dodaje się również warzywa – papryki, pomidory, fasola, czosnku i cebuli.   

Gazpacho

W Hiszpanii potrafi być gorąco! Mieszkańcy tego kraju mają kulinarną odpowiedź na upały. To gazpacho, czyli orzeźwiający chłodnik przyrządzany z pomidorów, ogórków, papryki, cebuli i czosnku. Zapewne nie będzie zaskoczeniem, że w zależności od regionu gazpacho przygotowywane jest na różne sposoby.

Najpopularniejsza wersja to gazpacho andaluz, w której składzie znajdziemy bardzo dojrzałe pomidory, paprykę, ogórki, czosnek, oliwę, ocet i chleb. Z kolei w Cordobie zjemy danie oparte na pomidorach i warzywach, ale z dodatkiem szynki i jaj. Natomiast gazpacho tostado zawiera dodatek pomarańczy!

Tortilla española

To hiszpański omlet z ziemniakami i cebulą, który smaży się na oliwie. Hiszpanie podają go zarówno na ciepło, jak i na zimno, na śniadanie, obiad i kolację. Tortilla española to jedna z drobnych przekąsek, czyli tapas, choć można ją jeść jako osobny posiłek.

Oczywiście istnieje wiele odmian tego dania. W Katalonii przyrządza się tortilla catalana z kiełbasą butifarra i fasolą. Można spotkać wersję z grzybami (tortilla de setas) czy z szynką (tortilla de jamón). Nie zdziwimy się, jak podczas podróży po Hiszpanii zaserwują nam tortillę w jeszcze jakimś innym wydaniu!

Jamón ibérico

Nie jest to danie per se, ale koniecznie trzeba wspomnieć o jamón ibérico. Co to takiego? To przysmak dla miłośników mięs, a więc rodzaj wędzonej szynki wieprzowej (przeważnie z czarnych świń iberyjskich). Podaje się ją w cienkich plastrach. Świetnie komponuje się ze świeżym pieczywem i oliwkami. 

Pulpo a la gallega

To danie tylko dla niektórych smakoszy. Dlaczego? Pulpo a la gallega to ośmiornica, którą przyprawia się papryką słodką oraz solą. Owoc morza podaje się na plastrach ziemniaków. To przysmak północno-zachodniej części Hiszpanii, czyli Galicji.   

Churros 

Ten tradycyjny hiszpański wypiek to gratka dla łasuchów. Tłusta przekąska powstaje w wyniku smażenia wyciskanego ciasta z mąki pszennej, oleju i cukru na głęboki olej. Churros posypuje się cukrem pudrem, a można się również nimi delektować wraz z filiżanką czekolady – to chocolate con churros.

Calamari a la romana

Kolejny tapas na naszej liście. To przekąska z Kraju Basków i Galicji, która zachwyci wszystkich miłośników potraw z owoców morza. Calamari a la Romana to pokrojone w krążki, obtoczone w cieście i usmażone kalmary!

Fabada asturiana

Jak sama nazwa wskazuje, z potrawy tej słynie region Asturii. To rodzaj gęstej zupy fasolowej z dodatkiem mięsa, a raczej zestawu wielu mięs – chorizo, boczku i rocilli (kaszanka). Smak wzbogaca cebula, czosnek, oliwa, szafran i mielona papryka. Świetnie smakuje z kawałkami pieczywa.

Patatas bravas

Jedno z najpopularniejszych tapas. Nazwę dania dosłownie tłumaczy się jako “odważne ziemniaki”. Dlaczego? To pieczone ziemniaki w ostrym wydaniu z dodatkiem papryczki pimentón. Sposób podania patatas bravas zależy od regionu Hiszpanii.

Pisto manchego

Mieliśmy już przekąski bezmięsne, to czas na danie główne. Pisto manchego wywodzi się z regionu La Mancha. Przyrządza się je z pomidorów, cukinii, papryki, cebuli i czosnku. Potrawę podaje się z jajkiem sadzonym na wierzchu. 

Cocido madrileño

Przenosimy się do Madrytu, gdzie czeka na nas odmiana gulaszu zrobionego z ciecierzycy, mięsa wieprzowego oraz ziemniaków, marchwi i pora. Hiszpanie lubią mięso, więc cocido madrileño wzbogacone jest chorizo i morcillą. To dość ciężkie danie, więc częściej przygotowuje się je zimą niż w gorące hiszpańskie lato.

Zarzuela de mariscos

W naszym zestawieniu nie mogło zabraknąć gęstej zupy z owocami morza. To propozycja dla miłośników małż, krewetek i kalmarów. W daniu znajdziemy również cebulę, pomidory, paprykę i pietruszkę. Pożywne, sycące i dla wybranych smakoszy!

Ubezpieczenie do Hiszpanii – ile kosztuje?

Hiszpania należy do Unii Europejskiej, więc na jej terytorium działa Europejska Karta Ubezpieczenia Zdrowotnego, która pozwala na nieplanowane leczenie w ramach publicznego systemu opieki zdrowotnej. Jednak to tylko podstawa, a za cenę pysznego hiszpańskiego dania można kupić ubezpieczenie turystyczne zapewniające ochronę podczas tygodniowego wyjazdu.

Przeprowadziliśmy przykładową kalkulację dla 29-letniej turystyki, która wybiera się na 7-dni do Hiszpanii. Celem wyjazdu jest zwiedzanie i poznawanie tradycyjnej kuchni hiszpańskiej. W zestawieniu znalazły się najtańsze oferty od wybranych ubezpieczycieli.

UbezpieczycielZakres ochronyCena ubezpieczenia do Hiszpanii
mtu24.pl Koszty leczenia – 80 000 zł
OC – 50 000 zł
22,00 zł
SIGNAL IDUNA Koszty leczenia – 85 058 zł
NNW – 15 000 zł
25,01 zł
You Can Drive Koszty leczenia – 100 000 zł
OC – 50 000 zł
29,00 zł
ProamaKoszty leczenia – 100 000 zł30,00 zł
UNIQAKoszty leczenia – 250 000 zł
NNW – 30 000 zł
Bagaż – 2 000 zł
32,34 zł
AXA Partners Koszty leczenia – 200 000 zł
NNW – 20 000 zł
32,69 zł
Wiener Koszty leczenia – 170 116 zł
NNW – 10 000 zł
OC – 106 322
36,00 zł
GeneraliKoszty leczenia – 300 000 zł
NNW – 15 000 zł
OC – 50 000
50,00 zł
Źródło: Kalkulator ubezpieczeń turystycznych Mubi [11.07.2024].

Najtańsze ubezpieczenie turystyczne z 7-dniową ochroną podczas podróży po Hiszpanii kosztuje jedynie 22 zł! Paella kosztuje od 8 do 10 euro, więc około 34-43 zł! Oczywiście warto rozważyć również zakup nieco droższego ubezpieczenia z większym zakresem ochrony i wyższymi sumami ubezpieczeń! 

W AXA Partners za 103,76 zł dostaniemy pakiet z suma ubezpieczeniem kosztów leczenia w wysokości 40 000 000 zł, NNW 150 000 zł i OC w życiu prywatnym 1 500 000 zł. Dlatego zawsze warto bezpłatnie sprawdzić oferty na swój wyjazd za pomocą kalkulatora ubezpieczeń turystycznych Mubi! 

FAQ – najczęściej zadawane pytania o hiszpańskie jedzenie

Co warto zjeść w Hiszpanii?
Z czego słynie hiszpańskie jedzenie?
Gdzie kupić ubezpieczenie do Hiszpanii?
PODSUMOWANIE
  • Kuchnia hiszpańska jest bardzo zróżnicowana.
  • Każda część Hiszpanii ma swoje wyjątkowe dania i specjalności jak jamón iberico.
  • W kuchni hiszpańskiej królują dania mięsne i z owoców morza.
  • Do najpopularniejszych potraw hiszpańskich zalicza się paella, gazpacho i tortilla española.
  • Popularne tapas (przekąski) to patatas bravas.
  • Słynny hiszpański smakołyk to churros.
  • Na wyjazd do Hiszpanii warto kupić ubezpieczenie turystyczne.
Tomasz Sowa
Autor artykułu: Tomasz Sowa

Jestem redaktorem, który pisze artykuły związane z ubezpieczeniami komunikacyjnymi i podróżami. W swoich tekstach staram się wyjaśniać trudne i problematyczne zagadnienia związane z rynkiem ubezpieczeń. W poradach turystycznych zależy mi na przedstawieniu ciekawych miejsc w lekki oraz inspirujący sposób z nutką humoru.

Wystaw ocenę

Dołącz do dyskusji

0 komentarzy

avatar autora komentarza

Uprzejmie informujemy, że komentarze zawierające wulgaryzmy lub informacje niezgodne z zasadami języka polskiego nie będą publikowane w serwisie.

Skomentuj jako pierwszy!
grafika
grafika

Chcesz czuć się bezpiecznie w podróży za niewielkie pieniądze?
Nie przepłacaj! Kup ubezpieczenie turystyczne od 22 zł na tygodniowy wyjazd!