Hiszpańskie jedzenie – co warto zjeść w Hiszpanii?
Czy potraw paella, gazpacho czy churros brzmią znajomo? Jeśli tak, to witamy w bogatej hiszpańskiej kuchni. To początek kulinarnej przygody, które zachwyci nas różnorodnością. W końcu Hiszpania składa się ze zróżnicowanych regionów, a w każdym z nich możemy zjeść tradycyjne danie. Zapraszamy do hiszpańskiego stołu – nie czytaj z pustym brzuchem!
Z tego artykułu dowiesz się:
Składniki kuchni hiszpańskiej – oliwa, pomidory, papryka, owoce morza i mięsa
W przypadku Hiszpanii nie można mówić o jednej kuchni. Kraj podzielony jest na regiony (także zamorskie), w których używa się charakterystycznych składników do przyrządzania potraw. W całej Hiszpanii często korzysta się oliwy i przyprawia się dani czosnkiem oraz szafranem. Jednak poszczególne części kraju słyną z różnych produktów:
- północ Hiszpanii – wyróżniają ją ryby i owoce morza z Oceanu Atlantyckiego, nabiał, warzywa, w górach robi się potrawy z fasoli i lokalnych szynek i kiełbas;
- południowa Hiszpania – widać w niej silne wpływy Arabskie, region owoców (pomarańcze, cytryny, winogrona), warzyw i oliwek, to skąd, a dokładnie z Andaluzji, pochodzi idea tapas, spożywa się także smażone sardynki i kalmary;
- wschodnia Hiszpania – regiony położone nad Morzem Śródziemnym, gdzie królują oliwki, ryż, migdały, pomarańcze i szafran, w Aragonii suszy się szynki, natomiast Katalonia słynie z potraw słodko-kwaśnych czy pikantnego sosu romesco z Tarragony;
- środkowa Hiszpania – Kastylia, Estremadura i Kastylia-La Mancha słyną z pieczonych potraw z prosiąt i jagnięciny, a także roślin strączkowych (fasoli, soczewicy, ciecierzycy), tutaj podaje się również pstrągi, robi wędliny oraz szynki;
- Wyspy Kanaryjskie – tradycyjna kuchnia bogata w ryby i owoce morza, z dodatkiem kukurydzy oraz bananów, do wielu potraw podaje się papa arrugadas (słone ziemniaki w mundurkach).
Do często używanych przypraw i ziół w kuchni hiszpańskiej zalicza się szafran, paprykę wędzoną w proszku (pimentón), kminek, oregano, tymianek, rozmaryn i kolendrę.
Z kolei wyjątkowe produkty spożywcze z Hiszpanii to:
- sery – manchego, cabrales, idiazábal;
- szynki – jamón serrano, jamón ibérico;
- kiełbasa – chorizo, fuet.
Na koniec dodajmy, że Hiszpania słynie także z win i sherry (Andaluzja).
Najsmaczniejsze potrawy kuchni hiszpańskich – wiele regionów, wiele smaków!
Na bogactwo kuchni hiszpańskiej wpływa odmienna tradycja, wpływy i położenie geograficzne poszczególnych regionów. W Hiszpanii zjemy dania kuchni śródziemnomorskiej, skosztujemy świetnie przyrządzonych owoców morza z Atlantyku oraz poznamy bogaty smak pieczystych z gorącej Kastylii.
Paella
Symbol kuchni Hiszpańskiej. Paella wywodzi się z Walencji i przygotowywana jest w wielu wariantach w całym kraju. To danie na bazie ryżu przyprawionego szafranem, który gotuje się i podsmaża na specjalnej patelni z dwoma uchwytami, czyli paellera bądź paella. Co znajdziemy w paelli oprócz ryżu?
W skład paelli w zależności od odmiany wchodzą kawałki mięsa królika czy drobiu (paella valenciana) lub owoce morza takiej jak kalmary, krewetki, małże (paella marinera). Do potrawy dodaje się również warzywa – papryki, pomidory, fasola, czosnku i cebuli.
Gazpacho
W Hiszpanii potrafi być gorąco! Mieszkańcy tego kraju mają kulinarną odpowiedź na upały. To gazpacho, czyli orzeźwiający chłodnik przyrządzany z pomidorów, ogórków, papryki, cebuli i czosnku. Zapewne nie będzie zaskoczeniem, że w zależności od regionu gazpacho przygotowywane jest na różne sposoby.
Najpopularniejsza wersja to gazpacho andaluz, w której składzie znajdziemy bardzo dojrzałe pomidory, paprykę, ogórki, czosnek, oliwę, ocet i chleb. Z kolei w Cordobie zjemy danie oparte na pomidorach i warzywach, ale z dodatkiem szynki i jaj. Natomiast gazpacho tostado zawiera dodatek pomarańczy!
Tortilla española
To hiszpański omlet z ziemniakami i cebulą, który smaży się na oliwie. Hiszpanie podają go zarówno na ciepło, jak i na zimno, na śniadanie, obiad i kolację. Tortilla española to jedna z drobnych przekąsek, czyli tapas, choć można ją jeść jako osobny posiłek.
Oczywiście istnieje wiele odmian tego dania. W Katalonii przyrządza się tortilla catalana z kiełbasą butifarra i fasolą. Można spotkać wersję z grzybami (tortilla de setas) czy z szynką (tortilla de jamón). Nie zdziwimy się, jak podczas podróży po Hiszpanii zaserwują nam tortillę w jeszcze jakimś innym wydaniu!
Jamón ibérico
Nie jest to danie per se, ale koniecznie trzeba wspomnieć o jamón ibérico. Co to takiego? To przysmak dla miłośników mięs, a więc rodzaj wędzonej szynki wieprzowej (przeważnie z czarnych świń iberyjskich). Podaje się ją w cienkich plastrach. Świetnie komponuje się ze świeżym pieczywem i oliwkami.
Pulpo a la gallega
To danie tylko dla niektórych smakoszy. Dlaczego? Pulpo a la gallega to ośmiornica, którą przyprawia się papryką słodką oraz solą. Owoc morza podaje się na plastrach ziemniaków. To przysmak północno-zachodniej części Hiszpanii, czyli Galicji.
Churros
Ten tradycyjny hiszpański wypiek to gratka dla łasuchów. Tłusta przekąska powstaje w wyniku smażenia wyciskanego ciasta z mąki pszennej, oleju i cukru na głęboki olej. Churros posypuje się cukrem pudrem, a można się również nimi delektować wraz z filiżanką czekolady – to chocolate con churros.
Calamari a la romana
Kolejny tapas na naszej liście. To przekąska z Kraju Basków i Galicji, która zachwyci wszystkich miłośników potraw z owoców morza. Calamari a la Romana to pokrojone w krążki, obtoczone w cieście i usmażone kalmary!
Fabada asturiana
Jak sama nazwa wskazuje, z potrawy tej słynie region Asturii. To rodzaj gęstej zupy fasolowej z dodatkiem mięsa, a raczej zestawu wielu mięs – chorizo, boczku i rocilli (kaszanka). Smak wzbogaca cebula, czosnek, oliwa, szafran i mielona papryka. Świetnie smakuje z kawałkami pieczywa.
Patatas bravas
Jedno z najpopularniejszych tapas. Nazwę dania dosłownie tłumaczy się jako “odważne ziemniaki”. Dlaczego? To pieczone ziemniaki w ostrym wydaniu z dodatkiem papryczki pimentón. Sposób podania patatas bravas zależy od regionu Hiszpanii.
Pisto manchego
Mieliśmy już przekąski bezmięsne, to czas na danie główne. Pisto manchego wywodzi się z regionu La Mancha. Przyrządza się je z pomidorów, cukinii, papryki, cebuli i czosnku. Potrawę podaje się z jajkiem sadzonym na wierzchu.
Cocido madrileño
Przenosimy się do Madrytu, gdzie czeka na nas odmiana gulaszu zrobionego z ciecierzycy, mięsa wieprzowego oraz ziemniaków, marchwi i pora. Hiszpanie lubią mięso, więc cocido madrileño wzbogacone jest chorizo i morcillą. To dość ciężkie danie, więc częściej przygotowuje się je zimą niż w gorące hiszpańskie lato.
Zarzuela de mariscos
W naszym zestawieniu nie mogło zabraknąć gęstej zupy z owocami morza. To propozycja dla miłośników małż, krewetek i kalmarów. W daniu znajdziemy również cebulę, pomidory, paprykę i pietruszkę. Pożywne, sycące i dla wybranych smakoszy!
Ubezpieczenie do Hiszpanii – ile kosztuje?
Hiszpania należy do Unii Europejskiej, więc na jej terytorium działa Europejska Karta Ubezpieczenia Zdrowotnego, która pozwala na nieplanowane leczenie w ramach publicznego systemu opieki zdrowotnej. Jednak to tylko podstawa, a za cenę pysznego hiszpańskiego dania można kupić ubezpieczenie turystyczne zapewniające ochronę podczas tygodniowego wyjazdu.
Przeprowadziliśmy przykładową kalkulację dla 29-letniej turystyki, która wybiera się na 7-dni do Hiszpanii. Celem wyjazdu jest zwiedzanie i poznawanie tradycyjnej kuchni hiszpańskiej. W zestawieniu znalazły się najtańsze oferty od wybranych ubezpieczycieli.
Ubezpieczyciel | Zakres ochrony | Cena ubezpieczenia do Hiszpanii |
---|---|---|
mtu24.pl | Koszty leczenia – 80 000 zł OC – 50 000 zł | 22,00 zł |
SIGNAL IDUNA | Koszty leczenia – 85 058 zł NNW – 15 000 zł | 25,01 zł |
You Can Drive | Koszty leczenia – 100 000 zł OC – 50 000 zł | 29,00 zł |
Proama | Koszty leczenia – 100 000 zł | 30,00 zł |
UNIQA | Koszty leczenia – 250 000 zł NNW – 30 000 zł Bagaż – 2 000 zł | 32,34 zł |
AXA Partners | Koszty leczenia – 200 000 zł NNW – 20 000 zł | 32,69 zł |
Wiener | Koszty leczenia – 170 116 zł NNW – 10 000 zł OC – 106 322 | 36,00 zł |
Generali | Koszty leczenia – 300 000 zł NNW – 15 000 zł OC – 50 000 | 50,00 zł |
Najtańsze ubezpieczenie turystyczne z 7-dniową ochroną podczas podróży po Hiszpanii kosztuje jedynie 22 zł! Paella kosztuje od 8 do 10 euro, więc około 34-43 zł! Oczywiście warto rozważyć również zakup nieco droższego ubezpieczenia z większym zakresem ochrony i wyższymi sumami ubezpieczeń!
W AXA Partners za 103,76 zł dostaniemy pakiet z suma ubezpieczeniem kosztów leczenia w wysokości 40 000 000 zł, NNW 150 000 zł i OC w życiu prywatnym 1 500 000 zł. Dlatego zawsze warto bezpłatnie sprawdzić oferty na swój wyjazd za pomocą kalkulatora ubezpieczeń turystycznych Mubi!
FAQ – najczęściej zadawane pytania o hiszpańskie jedzenie
Na pewno warto spróbować ikony hiszpańskiej kuchni, czyli paelli. Z pewnością w upalny dzień pożywne i chłodzące będzie gazpacho, czyli tamtejszy chłodnik. Z dań głównych polecamy również takie dania jak: tortilla española w różnych wydaniach (może być przekąską), fabada asturiana czy pisto manchego. Warto także spróbować tapas, czyli przekąsek z patatas bravas na czele. A jako słodką przekąskę churros z czekoladą.
Kuchnia hiszpańska słynie z różnorodności i bogactwa smaków. Znajdziemy w niej potrawy mięsne, z owoców morza i warzywne. W Hiszpanii robi się znaną na całym świecie szynkę (jamón ibérico), a także podaje aromatyczne przekąski. Popularną przyprawą w kuchni hiszpańskiej jest szafran.
Ubezpieczenie turystyczne to pakiet ubezpieczeń, który warto dopasować do celu wyjazdu i planowanych aktywności. Najlepiej porównać oferty od różnych ubezpieczycieli za pomocą kalkulatora ubezpieczeń turystycznych Mubi.
- Kuchnia hiszpańska jest bardzo zróżnicowana.
- Każda część Hiszpanii ma swoje wyjątkowe dania i specjalności jak jamón iberico.
- W kuchni hiszpańskiej królują dania mięsne i z owoców morza.
- Do najpopularniejszych potraw hiszpańskich zalicza się paella, gazpacho i tortilla española.
- Popularne tapas (przekąski) to patatas bravas.
- Słynny hiszpański smakołyk to churros.
- Na wyjazd do Hiszpanii warto kupić ubezpieczenie turystyczne.
Dołącz do dyskusji