TOP 8 potraw, które warto skosztować w Turcji
Tureckie jedzenie to nieodłączny element każdej wyprawy do tego kraju. Kuchnia turecka ma liczne grono amatorów. Co oni widzą – albo raczej – czują w tureckich daniach? Czy naprawdę są tak pyszne, na jakie wyglądają? Przekonajmy się!
Z tego poradnika dowiesz się:
Wybierasz się do Turcji po raz pierwszy i zastanawiasz się, co jeść na miejscu? Wyjeżdżasz kolejny raz do tego państwa na styku kontynentów i masz już swoje ulubione potrawy tureckie? Podziel się swoimi przemyśleniami, obawami i typami w sekcji komentarzy pod artykułem 😉
Kulinarna podróż do Turcji – jakich potraw spróbować?
Jedzenie w Turcji to prawdziwa uczta dla zmysłów. Tureckie dania przepełnia różnorodność smaków, aromatów i kolorów. Kuchnia tego kraju znana jest z bogatych tradycji kulinarnych, które wynikają ze specyficznego położenia Turcji na mapie. Widoczne są tam wpływy m.in.: Bliskiego Wschodu, Azji Środkowej, Morza Śródziemnego i Bałkanów.
Najlepsze dania kuchni tureckiej – ranking TOP 8
- Kebab
To jedno z najbardziej znanych dań kuchni tureckiej. Jest popularny na całym świecie. Łączy w sobie różne elementy i ma bogatą przeszłość sięgającą starożytności. Turecki kebab z początku przygotowywany był na wolnym ogniu przez tamtejszych nomadów. Z czasem sposób jego przyrządzania ewoluował, a danie to na stałe wpisało się w turecką kulturę kulinarną.
Kebab występuje pod kilkoma postaciami. Najpopularniejsze z nich to:
- Döner Kebab – mięso (jagnięce, wołowe lub z kury) pieczone na pionowym rożnie, pokrojone w cienkie plastry, podawane jest w chlebie pita z dodatkiem warzyw i sosów,
- İskender Kebab – plastry döner kebab (przygotowane jak wyżej) podawane w kawałkach chleba z dodatkiem sosu pomidorowego, masła i jogurtu,
- Şiş Kebab – marynowane w przyprawach mięso, grillowane na szpikulcu, podawane zazwyczaj z ryżem lub chlebem i sałatkami,
- Adana Kebab – pikantne mięso mielone uformowane na szpikulcu i grillowane (charakterystyczne dla regionu Adana),
- Testi Kebab – mięso i warzywa duszone w glinianym naczyniu, które rozbija się przed podaniem.
Sposoby przyrządzania i serwowania dania różnią się między sobą w zależności od rodzaju i regionu (np. Adana). Kebab można spotkać nie tylko w formule street food (np. döner kebab), ale także jako potrawę w eleganckich lokalach (np. iskender kebab). Symbolizuje gościnność tureckiej wspólnoty.
- Pide
Danie to zyskało przydomek “tureckiej pizzy”. Podstawą pide jest płaski chleb z różnym nadzieniem i dodatkami (np. mięsa mielonego, sera tureckiego, szpinaku, jaj i warzyw). Potrawa pieczona jest w specjalnym piecu (opalanym drewnem). Tradycja tej potrawy sięga czasów Imperium Osmańskiego i wiąże się szczególnie z regionem czarnomorskim.
Rodzaje Pide:
- Karadeniz Pide – z jajkiem i masłem (postać typowa dla rejonu Morza Czarnego),
- Kiymali Pide – z mielonym mięsem, przyprawami i warzywami,
- Peynirli Pide – z różnymi rodzajami serów,
- Kuşbaşılı Pide – z kawałkami mięsa (jagnięciny lub wołowiny),
- Lahmacun – cienki, chrupiący placek (tzw. turecka pizza) z mięsem i warzywami.
Pide podawane jest na ciepło. Często towarzyszą mu świeże warzywa (np. sałata, pomidory, ogórki i inne) skropione cytryną lub oliwą z oliwek. Dzięki temu każdy może dopasować pide do własnych preferencji smakowych.
- Meze
Podczas spotkań przy wspólnym stole nie może zabraknąć meze. To bogaty zestaw przystawek, które serwowane są na początku posiłku lub jako samodzielna przekąska. Składa się z niewielkich porcji jedzenia, które bez trudu można spałaszować podczas rozmowy. Idealnie nadaje się do wspólnego biesiadowania. Ich tradycja sięga basenu Morza Śródziemnego.
W zależności od składników maze występuje pod wieloma postaciami:
- Cacık – jogurt z ogórkiem, czosnkiem i miętą,
- Humus – pasta z ciecierzycy, tahini, czosnku i soku z cytryny,
- Kısır – sałatka z bulguru, pomidorów, ogórków i ziół,
- Dolma – faszerowane liście winogron lub papryki,
- İmam Bayıldı – bakłażan nadziewany warzywami,
- Sigara Böreği – smażone ruloniki z ciasta filo z serem lub mięsem,
- Ezme – pikantna pasta z pomidorów, papryki i cebuli.
- Börek
To jedno z najpopularniejszych dań kuchni ulicznej w Turcji. Wywodzi się z tradycji śródziemnomorskiej i arabskiej. Składa się z ciasta filo z różnym nadzieniem. Burek może być z: mięsem, serem, ziemniakami lub ze szpinakiem. Jest pieczony lub smażony.
- Manti
Pierożki, które dotarły do Turcji z Azji, bynajmniej nie powinny wywoływać zgagi. Są to małe zawiniątka, wypełnione mięsem. Podaje się je w towarzystwie jogurtu i sosu z masła oraz czerwonej kapusty.
- Köfte
Tureckie klopsiki z mięsa mielonego. Kofta serwowana jest przeważnie z ryżem, pieczywem i sałatą.
- Kumpir
Są to duże pieczone ziemniaki faszerowane różnymi dodatkami. Kumpir może być nadziewany: serem, oliwkami, kukurydzą, kiełbasą lub sałatką.
- Balık Ekmek
Kanapka z grillowaną rybą. Serwowana jest z warzywami i cytryną. Bułka może być podłużna (jak podwójna zapiekanka) lub bardziej jak hamburger, tylko że z rybą (jak fishburger).
Kuchnia turecka – na co zwrócić uwagę?
Kuchnia turecka jest znana ze swego bogactwa. Warto jednak mieć na uwadze kilka aspektów, które pozwolą w pełni cieszyć się turecką kuchnią i uniknąć ewentualnych problemów.
- Ostre przyprawy
Wiele tureckich dań jest pikantnych. Do ich przyrządzenia używa się często ostrej papryczki (np. chili). Osoby o wrażliwym żołądku lub takie, które nie gustują w ostro doprawionych potrawach powinny mieć się na baczności. Najlepiej przy składaniu zamówienia zapytać o poziom ostrości dania i ewentualnie wtedy poprosić o przygotowanie go w wersji łagodnej.
- Ciężkostrawne potrawy
Turecka kuchnia często używa dużej ilości oliwy z oliwek oraz masła. Dania takie jak kebab czy burek mogą być dość tłuste. Dla osób na diecie niskotłuszczowej może to stanowić pewną przeszkodę. Również podróżnicy wrażliwi na wysokokaloryczne i ciężkie posiłki powinni zwrócić uwagę na tę kwestię, aby uniknąć ewentualnych problemów trawiennych.
- Alergeny
Wiele tradycyjnych tureckich potraw zawiera nabiał, orzechy oraz nasiona (np. sezam). Osoby z alergiami powinny zawsze sprawdzić, czy w składzie danego produktu nie ma informacji o obecności alergenów. Obsługę lokalu gastronomicznego na etapie zamówienia możesz powiadomić o swoich ograniczeniach dietetycznych.
- Słodycze
Tureckie desery, takie jak baklava, są bardzo słodkie i kaloryczne. Chociaż są niezwykle smaczne, warto spożywać je z umiarem, aby uniknąć nadmiernego spożycia cukru i kalorii. Tej kwestii powinny pilnować zwłaszcza osoby, które borykają się z problemami zdrowotnymi (jak np. cukrzyca).
- Świeżość składników
Jak w każdym kraju, gdzie panują wysokie temperatury, ważne jest, aby produkty spożywcze były świeże. W Turcji, szczególnie w mniejszych restauracjach i na bazarach, sprawdź, czy jedzenie nadaje się do spożycia oraz przechowywane jest w odpowiednich warunkach termicznych i sanitarnych.
- Zdatność do spożycia
Mięso w kuchni tureckiej jest często grillowane lub duszone. Upewnij się, że jest świeże i dobrze przygotowane. Przyjrzyj się również higienie miejsca, gdzie jedzenie jest przyrządzane, aby uniknąć zatrucia pokarmowego.
- Podstawowe zasady higieny osobistej
Podczas pobytu w Turcji nie sięgaj po wodę z kranu. Może być zanieczyszczona! Pij tylko wodę butelkowaną. Dokładnie i często myj dłonie – przed każdym posiłkiem.
Podróż kulinarna do Turcji – jak się przygotować?
Ostrożność ujęta w powyższych krokach pozwala zminimalizować ryzyko problemów pokarmowych. Podróż do innego środowiska w gorącym klimacie może doprowadzić do rozstroju żołądka czy innych wyjazdowych dolegliwości zdrowotnych. Aby maksymalnie skorzystać z kulinarnej podróży do Turcji, odpowiednio się do niej przygotuj.
Jakie są ceny posiłków w Turcji?
Cena posiłku w niedrogiej restauracji w Turcji (wg serwisu numbeo.com) wynosi 7,93 euro (ok. 280 lir tureckich). Stawia to Turcję mniej więcej w połowie rankingu (49. miejsce na 94 państw), przy czym wskaźnik ten jest wyższy niż w Chile (7,84), a niższy niż w Czechach (7,98). Z kolei 3-daniowy obiad dla dwóch osób w średniej klasy lokalu w Turcji – zdaniem internautów – kosztuje tam średnio 28,34 euro (ok. 1000 lir tureckich). To drożej niż na Tajwanie (27,37), ale taniej niż na Białorusi (28,58).
Najważniejsze kulinarne miejscowości w Turcji:
- Stambuł – serce tureckiej kuchni z licznymi restauracjami i barami,
- Gaziantep – znane z najlepszych baklaw i kebabów,
- Antalya – idealne miejsce na skosztowanie świeżych owoców morza.
Ile kosztuje podróż do Turcji?
Najszybszym sposobem, aby dostać się do Turcji jest lot samolotem. W sezonie samoloty z Polski regularnie latają do tego kraju. W Stambule można się znaleźć już w niecałe 2,5 godziny, a ceny biletów w obie strony (dla 1 os. dorosłej w klasie ekonomicznej) w połowie sezonu wakacyjnego startują od 784 zł (do Antalyi, SunExpress).
Zakwaterowanie na tydzień (w terminie 22.07.2024-28.07.2024) w 3-gwiazdkowym obiekcie noclegowym dla jednej osoby dorosłej (na booking.com) to koszt odpowiednio:
- w Stambule: od 356 zł (ok. 60 zł/noc),
- w Gaziantep: od 608 zł (ok. 101 zł/noc),
- w Antalyi: od 731 zł (ok. 122 zł/noc).
Podróż do Turcji – ubezpieczenie turystyczne
Jadąc do Turcji nie zapomnij o zawarciu polisy turystycznej. Ubezpieczenie zapewni Ci wsparcie w momentach krytycznych, gdy coś pójdzie nie tak. Z osobistą polisą podróżną żadna degustacja Ci niestraszna! Ochrona obejmuje także dokuczliwe dolegliwości trawienne.
W Turcji nie działa EKUZ! Nawet zatrucie pokarmowe i wizyta u lekarza może sprowadzić na Ciebie horrendalny rachunek. Zwykła konsultacja to koszt ok. 100 dolarów amerykańskich. Pobyt w szpitalu to wydatek rzędu 500 dolarów dziennie.
W prosty sposób możesz uniknąć tych kosztów. Wystarczy, że przed wyjazdem z kraju, nabędziesz odpowiednią polisę. W ramach ochrony kosztów leczenia uzyskasz finansowanie działań medycznych i hospitalizacji do określonej kwoty. Suma ubezpieczenia powinna opiewać na co najmniej 40 000 euro, a ratownictwo – na minimum 5000 euro.
Podstawę ochrony rozszerz o wszystkie ryzyka obecne na wyjeździe. Odpowiedzialność finansową za szkody wyrządzone w ekskluzywnej restauracji może ponieść za Ciebie towarzystwo, jeśli tylko wykupisz ochronę OC w życiu prywatnym.
Ile kosztuje polisa turystyczna do Turcji?
Towarzystwo ubezpieczeniowe | Zakres oferty | Cena ubezpieczania turystycznego* |
---|---|---|
UNIQA | KL: 250 000 zł NNW: 30 000 zł bagaż: 2000 zł | 32 zł |
AXA Partners | KL: 200 000 zł NNW: 20 000 zł | 33 zł |
Wiener | KL: 200 000 zł NNW: 10 000 zł OC: 50 000 zł bagaż: 2000 zł | 36 zł |
You Can Drive | KL: 200 000 zł NNW: 10 000 zł OC: 50 000 zł bagaż: 2000 zł | 44 zł |
Proama | KL: 200 000 zł NNW: 10 000 zł OC: 50 000 zł | 46 zł |
SIGNAL IDUNA | KL: 40 000 euro NNW: 15 000 zł OC: 30 000 euro bagaż: 1000 zł | 49 zł |
Generali | KL: 300 000 zł NNW: 15 000 zł OC: 50 000 zł | 54 zł |
mtu24.pl | KL: 300 000 zł NNW: 30 000 zł OC: 100 000 zł bagaż: 2000 zł | 65 zł |
Niemal wszystkie powyższe oferty kosztują mniej niż najtańszy nocleg w Turcji, jaki udało się przedtem znaleźć w Stambule na portalu booking.com. Najkorzystniejsza oferta okazała się o połowę tańsza od ostatniej w zestawieniu. Warto więc zawsze porównać ceny, a najłatwiej zrobisz to przy użyciu internetowej porównywarki ubezpieczeń mubi.pl!
Przeczytaj również: Ubezpieczenie do Turcji
FAQ – najczęściej zadawane pytania o to, jakie jedzenie jest w Turcji
Dania tureckie są przesiąknięte tradycją narodową oraz wpływami innych kultur. Można w niej dostrzec inspiracje, których korzenie sięgają aż do Morza Śródziemnego, Bałkanów, Bliskiego Wschodu czy do Azji Środkowej. Turecka kuchnia składa się przeważnie z: pieczonego mięsa (baraniny lub kurczaka), gotowanego ryżu lub kaszy, a także świeżych warzyw i owoców.
Jedną z najbardziej znanych potraw tureckich jest kebab. Występuje w różnych formach (np. döner, iskender, adana) i podawany jest pod rozmaitymi postaciami. To często spotykane danie kuchni ulicznej bywa również serwowane na eleganckich przyjęciach. Symbolizuje turecką gościnność – jest kojarzony z tym krajem na całym świecie.
Turcy słyną z zamiłowania do słodkich łakoci. Z ciasta filo przeplatanego orzechami i miodem przygotowują słynną baklavę. Oprócz tego posiadają w zanadrzu künefe – słodki deser z ciasta kataifi z serem, nasączony syropem. Niemal na każdym kroku dostaniesz też lokum – miękkie cukierki o różnych smakach, które idealnie nadają się na prezent dla bliskich w kraju.
Turcy raczą się mocną, czarną herbatą (çay’em), która podawana jest w małych szklankach. Poza tym popularna jest tradycyjna, aromatyczne kawa po turecku (kahve). Dla orzeźwienia możesz sięgnąć po ayran, czyli napój na bazie jogurtu z wodą i solą. Na odprężenie Turcy stosują rakı – mocny trunek anyżowy zwany “mlekiem lwa”.
- Co zjeść w Turcji? Z pewnością warto zamówić lokalny kebab, który mocno może różnić się od tego, który jest popularny w Polsce.
- Turecka pizza pide (lahmacun) to jeden ze specjałów kuchni tureckiej. Na przystawkę serwowane jest meze, a burek to powszechnie dostępna przegryzka. Będąc w Turcji skosztuj także: pierożków manti, kofty, kumpiru czy kanapki rybnej (balık ekmek).
- Kuchnia turecka jest pikantna i ciężkostrawna. Osoby z wrażliwymi jelitami powinny dopasować ostrość potraw do swoich możliwości. Tureckie potrawy są bogate w nabiał, orzechy i nasiona – nie sprzyja to alergikom. Osoby z problemami z cukrem, które spożywają tureckie słodycze, powinny sprawdzać jego poziom.
- Ceny posiłków w Turcji są na ogół wyższe niż w Chile, ale niższe niż w Czechach. Za 3-daniowy obiad dla dwóch osób trzeba tam zapłacić średnio o ponad 1 euro więcej niż na Tajwanie, lecz o 50 centów mniej niż na Białorusi.
- Przed zjedzeniem sprawdź, w jakich warunkach przechowywana jest i przyrządzana żywność. Nieświeże i niezdatne do spożycia artykuły mogą doprowadzić do rozstroju zdrowia!
- EKUZ nie działa w Turcji! Ubezpieczenie turystyczne może uchronić Cię przed wysokimi kosztami leczenia.
- Kompleksowa polisa na podróż do Turcji powinna obejmować sumę ubezpieczenia kosztów leczenia na kwotę przynajmniej 40 000 euro. Taką ofertę znajdziesz na mubi.pl już od 4,57 zł/dzień ochrony!
- numbeo.com
Dołącz do dyskusji