TOP 8 potraw, które warto skosztować w Turcji

Tureckie jedzenie to nieodłączny element każdej wyprawy do tego kraju. Kuchnia turecka ma liczne grono amatorów. Co oni widzą – albo raczej – czują w tureckich daniach? Czy naprawdę są tak pyszne, na jakie wyglądają? Przekonajmy się!

turecka kuchnia

Wybierasz się do Turcji po raz pierwszy i zastanawiasz się, co jeść na miejscu? Wyjeżdżasz kolejny raz do tego państwa na styku kontynentów i masz już swoje ulubione potrawy tureckie? Podziel się swoimi przemyśleniami, obawami i typami w sekcji komentarzy pod artykułem 😉

Kulinarna podróż do Turcji – jakich potraw spróbować?

Jedzenie w Turcji to prawdziwa uczta dla zmysłów. Tureckie dania przepełnia różnorodność smaków, aromatów i kolorów. Kuchnia tego kraju znana jest z bogatych tradycji kulinarnych, które wynikają ze specyficznego położenia Turcji na mapie. Widoczne są tam wpływy m.in.: Bliskiego Wschodu, Azji Środkowej, Morza Śródziemnego i Bałkanów.

kuchnia turecka

Najlepsze dania kuchni tureckiej – ranking TOP 8

  1. Kebab

To jedno z najbardziej znanych dań kuchni tureckiej. Jest popularny na całym świecie. Łączy w sobie różne elementy i ma bogatą przeszłość sięgającą starożytności. Turecki kebab z początku przygotowywany był na wolnym ogniu przez tamtejszych nomadów. Z czasem sposób jego przyrządzania ewoluował, a danie to na stałe wpisało się w turecką kulturę kulinarną.

Kebab występuje pod kilkoma postaciami. Najpopularniejsze z nich to:

  • Döner Kebab – mięso (jagnięce, wołowe lub z kury) pieczone na pionowym rożnie, pokrojone w cienkie plastry, podawane jest w chlebie pita z dodatkiem warzyw i sosów,
  • İskender Kebab – plastry döner kebab (przygotowane jak wyżej) podawane w kawałkach chleba z dodatkiem sosu pomidorowego, masła i jogurtu,
  • Şiş Kebab – marynowane w przyprawach mięso, grillowane na szpikulcu, podawane zazwyczaj z ryżem lub chlebem i sałatkami,
  • Adana Kebab – pikantne mięso mielone uformowane na szpikulcu i grillowane (charakterystyczne dla regionu Adana),
  • Testi Kebab – mięso i warzywa duszone w glinianym naczyniu, które rozbija się przed podaniem.

Sposoby przyrządzania i serwowania dania różnią się między sobą w zależności od rodzaju i regionu (np. Adana). Kebab można spotkać nie tylko w formule street food (np. döner kebab), ale także jako potrawę w eleganckich lokalach (np. iskender kebab). Symbolizuje gościnność tureckiej wspólnoty.

  1. Pide

Danie to zyskało przydomek “tureckiej pizzy”. Podstawą pide jest płaski chleb z różnym  nadzieniem i dodatkami (np. mięsa mielonego, sera tureckiego, szpinaku, jaj i warzyw). Potrawa pieczona jest w specjalnym piecu (opalanym drewnem). Tradycja tej potrawy sięga czasów Imperium Osmańskiego i wiąże się szczególnie z regionem czarnomorskim.

Rodzaje Pide:

  • Karadeniz Pide – z jajkiem i masłem (postać typowa dla rejonu Morza Czarnego),
  • Kiymali Pide – z mielonym mięsem, przyprawami i warzywami,
  • Peynirli Pide – z różnymi rodzajami serów,
  • Kuşbaşılı Pide – z kawałkami mięsa (jagnięciny lub wołowiny),
  • Lahmacun – cienki, chrupiący placek (tzw. turecka pizza) z mięsem i warzywami.

Pide podawane jest na ciepło. Często towarzyszą mu świeże warzywa (np. sałata, pomidory, ogórki i inne) skropione cytryną lub oliwą z oliwek. Dzięki temu każdy może dopasować pide do własnych preferencji smakowych.

  1. Meze

Podczas spotkań przy wspólnym stole nie może zabraknąć meze. To bogaty zestaw przystawek, które serwowane są na początku posiłku lub jako samodzielna przekąska. Składa się z niewielkich porcji jedzenia, które bez trudu można spałaszować podczas rozmowy. Idealnie nadaje się do wspólnego biesiadowania. Ich tradycja sięga basenu Morza Śródziemnego.

W zależności od składników maze występuje pod wieloma postaciami:

  • Cacık – jogurt z ogórkiem, czosnkiem i miętą,
  • Humus – pasta z ciecierzycy, tahini, czosnku i soku z cytryny,
  • Kısır – sałatka z bulguru, pomidorów, ogórków i ziół,
  • Dolma – faszerowane liście winogron lub papryki,
  • İmam Bayıldı – bakłażan nadziewany warzywami,
  • Sigara Böreği – smażone ruloniki z ciasta filo z serem lub mięsem,
  • Ezme – pikantna pasta z pomidorów, papryki i cebuli.
  1. Börek

To jedno z najpopularniejszych dań kuchni ulicznej w Turcji. Wywodzi się z tradycji śródziemnomorskiej i arabskiej. Składa się z ciasta filo z różnym nadzieniem. Burek może być z: mięsem, serem, ziemniakami lub ze szpinakiem. Jest pieczony lub smażony.

  1. Manti

Pierożki, które dotarły do Turcji z Azji, bynajmniej nie powinny wywoływać zgagi. Są to małe zawiniątka, wypełnione mięsem. Podaje się je w towarzystwie jogurtu i sosu z masła oraz czerwonej kapusty.

  1. Köfte

Tureckie klopsiki z mięsa mielonego. Kofta serwowana jest przeważnie z ryżem, pieczywem i sałatą.

  1. Kumpir

Są to duże pieczone ziemniaki faszerowane różnymi dodatkami. Kumpir może być nadziewany: serem, oliwkami, kukurydzą, kiełbasą lub sałatką.

  1. Balık Ekmek

Kanapka z grillowaną rybą. Serwowana jest z warzywami i cytryną. Bułka może być podłużna (jak podwójna zapiekanka) lub bardziej jak hamburger, tylko że z rybą (jak fishburger).

Kuchnia turecka – na co zwrócić uwagę?

Kuchnia turecka jest znana ze swego bogactwa. Warto jednak mieć na uwadze kilka aspektów, które pozwolą w pełni cieszyć się turecką kuchnią i uniknąć ewentualnych problemów.

  • Ostre przyprawy

Wiele tureckich dań jest pikantnych. Do ich przyrządzenia używa się często ostrej papryczki (np. chili). Osoby o wrażliwym żołądku lub takie, które nie gustują w ostro doprawionych potrawach powinny mieć się na baczności. Najlepiej przy składaniu zamówienia zapytać o poziom ostrości dania i ewentualnie wtedy poprosić o przygotowanie go w wersji łagodnej.

  • Ciężkostrawne potrawy

Turecka kuchnia często używa dużej ilości oliwy z oliwek oraz masła. Dania takie jak kebab czy burek mogą być dość tłuste. Dla osób na diecie niskotłuszczowej może to stanowić pewną przeszkodę. Również podróżnicy wrażliwi na wysokokaloryczne i ciężkie posiłki powinni zwrócić uwagę na tę kwestię, aby uniknąć ewentualnych problemów trawiennych.

  • Alergeny

Wiele tradycyjnych tureckich potraw zawiera nabiał, orzechy oraz nasiona (np. sezam). Osoby z alergiami powinny zawsze sprawdzić, czy w składzie danego produktu nie ma informacji o obecności alergenów. Obsługę lokalu gastronomicznego na etapie zamówienia możesz powiadomić o swoich ograniczeniach dietetycznych.

  • Słodycze

Tureckie desery, takie jak baklava, są bardzo słodkie i kaloryczne. Chociaż są niezwykle smaczne, warto spożywać je z umiarem, aby uniknąć nadmiernego spożycia cukru i kalorii. Tej kwestii powinny pilnować zwłaszcza osoby, które borykają się z problemami zdrowotnymi (jak np. cukrzyca).

  • Świeżość składników

Jak w każdym kraju, gdzie panują wysokie temperatury, ważne jest, aby produkty spożywcze były świeże. W Turcji, szczególnie w mniejszych restauracjach i na bazarach, sprawdź, czy jedzenie nadaje się do spożycia oraz przechowywane jest w odpowiednich warunkach termicznych i sanitarnych.

  • Zdatność do spożycia

Mięso w kuchni tureckiej jest często grillowane lub duszone. Upewnij się, że jest świeże i dobrze przygotowane. Przyjrzyj się również higienie miejsca, gdzie jedzenie jest przyrządzane, aby uniknąć zatrucia pokarmowego.

  • Podstawowe zasady higieny osobistej

Podczas pobytu w Turcji nie sięgaj po wodę z kranu. Może być zanieczyszczona! Pij tylko wodę butelkowaną. Dokładnie i często myj dłonie – przed każdym posiłkiem.

Podróż kulinarna do Turcji – jak się przygotować?

Ostrożność ujęta w powyższych krokach pozwala zminimalizować ryzyko problemów pokarmowych. Podróż do innego środowiska w gorącym klimacie może doprowadzić do rozstroju żołądka czy innych wyjazdowych dolegliwości zdrowotnych. Aby maksymalnie skorzystać z kulinarnej podróży do Turcji, odpowiednio się do niej przygotuj.

Jakie są ceny posiłków w Turcji?

Cena posiłku w niedrogiej restauracji w Turcji (wg serwisu numbeo.com) wynosi 7,93 euro (ok. 280 lir tureckich). Stawia to Turcję mniej więcej w połowie rankingu (49. miejsce na 94 państw), przy czym wskaźnik ten jest wyższy niż w Chile (7,84), a niższy niż w Czechach (7,98). Z kolei 3-daniowy obiad dla dwóch osób w średniej klasy lokalu w Turcji – zdaniem internautów – kosztuje tam średnio 28,34 euro (ok. 1000 lir tureckich). To drożej niż na Tajwanie (27,37), ale taniej niż na Białorusi (28,58).

Najważniejsze kulinarne miejscowości w Turcji:

  • Stambuł – serce tureckiej kuchni z licznymi restauracjami i barami,
  • Gaziantep – znane z najlepszych baklaw i kebabów,
  • Antalya – idealne miejsce na skosztowanie świeżych owoców morza.

Ile kosztuje podróż do Turcji?

Najszybszym sposobem, aby dostać się do Turcji jest lot samolotem. W sezonie samoloty z Polski regularnie latają do tego kraju. W Stambule można się znaleźć już w niecałe 2,5 godziny, a ceny biletów w obie strony (dla 1 os. dorosłej w klasie ekonomicznej) w połowie sezonu wakacyjnego startują od 784 zł (do Antalyi, SunExpress).

Zakwaterowanie na tydzień (w terminie 22.07.2024-28.07.2024) w 3-gwiazdkowym obiekcie noclegowym dla jednej osoby dorosłej (na booking.com) to koszt odpowiednio:

  • w Stambule: od 356 zł (ok. 60 zł/noc),
  • w Gaziantep: od 608 zł (ok. 101 zł/noc),
  • w Antalyi: od 731 zł (ok. 122 zł/noc).

Podróż do Turcji – ubezpieczenie turystyczne

Jadąc do Turcji nie zapomnij o zawarciu polisy turystycznej. Ubezpieczenie zapewni Ci wsparcie w momentach krytycznych, gdy coś pójdzie nie tak. Z osobistą polisą podróżną żadna degustacja Ci niestraszna! Ochrona obejmuje także dokuczliwe dolegliwości trawienne.

W Turcji nie działa EKUZ! Nawet zatrucie pokarmowe i wizyta u lekarza może sprowadzić na Ciebie horrendalny rachunek. Zwykła konsultacja to koszt ok. 100 dolarów amerykańskich. Pobyt w szpitalu to wydatek rzędu 500 dolarów dziennie.

W prosty sposób możesz uniknąć tych kosztów. Wystarczy, że przed wyjazdem z kraju, nabędziesz odpowiednią polisę. W ramach ochrony kosztów leczenia uzyskasz finansowanie działań medycznych i hospitalizacji do określonej kwoty. Suma ubezpieczenia powinna opiewać na co najmniej 40 000 euro, a ratownictwo – na minimum 5000 euro.

Podstawę ochrony rozszerz o wszystkie ryzyka obecne na wyjeździe. Odpowiedzialność finansową za szkody wyrządzone w ekskluzywnej restauracji może ponieść za Ciebie towarzystwo, jeśli tylko wykupisz ochronę OC w życiu prywatnym.

Ile kosztuje polisa turystyczna do Turcji?

Towarzystwo ubezpieczenioweZakres oferty Cena ubezpieczania turystycznego*
UNIQA KL: 250 000 zł
NNW: 30 000 zł
bagaż: 2000 zł
32 zł
AXA Partners KL: 200 000 zł
NNW: 20 000 zł
33 zł
Wiener KL: 200 000 zł
NNW: 10 000 zł
OC: 50 000 zł
bagaż: 2000 zł
36 zł
You Can Drive KL: 200 000 zł
NNW: 10 000 zł
OC: 50 000 zł
bagaż: 2000 zł
44 zł
Proama KL: 200 000 zł
NNW: 10 000 zł
OC: 50 000 zł
46 zł
SIGNAL IDUNA KL: 40 000 euro
NNW: 15 000 zł
OC: 30 000 euro
bagaż: 1000 zł
49 zł
Generali KL: 300 000 zł
NNW: 15 000 zł
OC: 50 000 zł
54 zł
mtu24.pl KL: 300 000 zł
NNW: 30 000 zł
OC: 100 000 zł
bagaż: 2000 zł
65 zł
*polisa dla osoby dorosłej (do 30 lat) na tygodniowy wypoczynek w Turcji w terminie 22.07.2024-28.07.2024;

Niemal wszystkie powyższe oferty kosztują mniej niż najtańszy nocleg w Turcji, jaki udało się przedtem znaleźć w Stambule na portalu booking.com. Najkorzystniejsza oferta okazała się o połowę tańsza od ostatniej w zestawieniu. Warto więc zawsze porównać ceny, a najłatwiej zrobisz to przy użyciu internetowej porównywarki ubezpieczeń mubi.pl!

Przeczytaj również: Ubezpieczenie do Turcji

FAQ – najczęściej zadawane pytania o to, jakie jedzenie jest w Turcji

Z czego czerpie kuchnia turecka?
Jakie jest najpopularniejsze danie w Turcji?
Jakie są najlepsze desery w Turcji?
Co pije się do posiłku w Turcji?
PODSUMOWANIE
  • Co zjeść w Turcji? Z pewnością warto zamówić lokalny kebab, który mocno może różnić się od tego, który jest popularny w Polsce.
  • Turecka pizza pide (lahmacun) to jeden ze specjałów kuchni tureckiej. Na przystawkę serwowane jest meze, a burek to powszechnie dostępna przegryzka. Będąc w Turcji skosztuj także: pierożków manti, kofty, kumpiru czy kanapki rybnej (balık ekmek).
  • Kuchnia turecka jest pikantna i ciężkostrawna. Osoby z wrażliwymi jelitami powinny dopasować ostrość potraw do swoich możliwości. Tureckie potrawy są bogate w nabiał, orzechy i nasiona – nie sprzyja to alergikom. Osoby z problemami z cukrem, które spożywają tureckie słodycze, powinny sprawdzać jego poziom.
  • Ceny posiłków w Turcji są na ogół wyższe niż w Chile, ale niższe niż w Czechach. Za 3-daniowy obiad dla dwóch osób trzeba tam zapłacić średnio o ponad 1 euro więcej niż na Tajwanie, lecz o 50 centów mniej niż na Białorusi.
  • Przed zjedzeniem sprawdź, w jakich warunkach przechowywana jest i przyrządzana żywność. Nieświeże i niezdatne do spożycia artykuły mogą doprowadzić do rozstroju zdrowia!
  • EKUZ nie działa w Turcji! Ubezpieczenie turystyczne może uchronić Cię przed wysokimi kosztami leczenia.
  • Kompleksowa polisa na podróż do Turcji powinna obejmować sumę ubezpieczenia kosztów leczenia na kwotę przynajmniej 40 000 euro. Taką ofertę znajdziesz na mubi.pl już od 4,57 zł/dzień ochrony!
Źródła:
  • numbeo.com
Autor artykułu: Rafal Glinski

Redaktor z 5-letnim stażem pracy w mediach. Jest autorem kilkuset publikacji o charakterze informacyjnym i publicystycznym. W swoich tekstach na Mubi stara się wyjaśnić wszystkie zawiłości świata ubezpieczeń. Jako czynny użytkownik dróg opisuje realia drogowe kierowców. 

Wystaw ocenę

Dołącz do dyskusji

0 komentarzy

avatar autora komentarza

Uprzejmie informujemy, że komentarze zawierające wulgaryzmy lub informacje niezgodne z zasadami języka polskiego nie będą publikowane w serwisie.

Skomentuj jako pierwszy!
grafika
grafika

Chcesz czuć się bezpiecznie w podróży za niewielkie pieniądze?
Nie przepłacaj! Kup ubezpieczenie turystyczne od 22 zł na tygodniowy wyjazd!