Gdzie zjesz najlepszy street food na świecie?

Nieodzownym elementem podróżowania jest poznawanie miejscowej kuchni. Każda część świata, oprócz zapierających dech w piersiach widoków, zapewnia dostęp do wielu wspaniałych potraw. Wiele z nich to przedstawiciele tzw. “kuchni ulicznej”.

najlepszy street food

Ameryka Północna – najlepszy street food

USA to stolica kuchni typu fast food. Nie dziwi więc fakt, że pierwsze food trucki powstały właśnie w Stanach Zjednoczonych Ameryki Północnej blisko 160 lat temu. Dokładnie w 1866 roku w Teksasie kowboj Charles Goodnight przerobił drewniany wojskowy pojazd na mobilną kuchnię. W latach 20. XX wieku mobilne punkty gastronomiczne zdobiły już ulice Nowego Jorku, serwując przeważnie ostrygi.

Sprawdźmy, w jakiej kondycji jest “jedzenie z ulicy” w USA obecnie!

Najpopularniejsze dania street food w Stanach Zjednoczonych

  • Hot dog

W USA podłużna bułka z parówką jest dostępna w wielu smakach. To jeden z symboli Ameryki – będąc tam, musisz go spróbować! To kulinarny must have, jeśli chodzi o miłośników amerykańskiej kultury. Początki hot doga sięgają Niemiec, ale to USA zrobiły najwięcej dla wypromowania gorącej bułki z parówką na całym świecie.

  • Burgery

Tradycyjne, okrągłe bułki z kotletem są niemal tak samo popularne w Ameryce, jak te podłużne z parówką. Dostępne są w różnych wariantach smakowych (w tym również w wegańskich). Serwowane są z rozmaitymi dodatkami, np. z onion ringsami (panierowanymi plastrami cebuli smażonymi na głębokim tłuszczu) czy z frytkami. W ich kompozycji panuje większa swoboda i dowolność niż w przypadku dość zachowawczych hot dogów.

To właśnie z USA wywodzi się najsłynniejsza na świecie sieć barów szybkiej obsługi, która specjalizuje się właśnie w kanapkach z kotletem. Oprócz fast foodów Stany Zjednoczone nasycają kubki smakowe mieszkańców oraz przyjezdnych innymi, bardziej tradycyjnymi przysmakami.

  • Panierowany kurczak smażony na głębokim tłuszczu

Kolejne danie typu street food z Ameryki Północnej nie należy do najzdrowszych propozycji. Spopularyzowane w Kentucky kawałki kurczaka, dzięki kolejnej wielkiej sieci fast food zajmują szczególne miejsce na kulinarnej mapie USA.

Warto wspomnieć o odmianie Buffalo wings. To skrzydełka kurczaka smażone na głębokim tłuszczu i podawane z selerem.

  • Reuben sandwich

Kolejna kanapka ze Stanów Zjednoczonych. Przypomina nieco burgera, tyle że z grillowanego chleba tostowego. Zawiera peklowaną wołowinę, szwajcarski ser, kiszoną kapustę i sos na bazie majonezu i ketchupu.

Reuben sandwich powstała ponad 100 lat temu w stanie Nebraska. Obecnie cieszy się wielką popularnością w całych stanach. W zależności od konkretnego miejsca może różnić się umieszczonymi w środku dodatkami.

Najpopularniejsze dania street food w Kanadzie

Kuchnia kanadyjska to połączenie odległych nurtów kulinarnych. Łączy to, co ma ze sobą niewiele cech wspólnych. Jednoczy kuchnię rdzennych mieszkańców Kanady oraz tradycje francuskie, angielskie i szkockie.

  • Lobster roll

Propozycja z Kanady to nieco zdrowsza i bardziej wykwintna opcja od tych z Ameryki. Kanapka serwowana z mięsem z homara to jeden z przysmaków zarówno Kanady, jak i USA. Dodatki podawane do lobster roll to m.in.: majonez, masło, sałata czy sok z cytryny.

  • Poutine

Poutine to symbol kuchni kanadyjskiej. Jest zarazem najpopularniejszym daniem kuchni typu street food. Składa się z frytek, twarogu i sosu. W podstawowej wersji występują też dodatki mięsne oraz warzywne.

  • Beavertails

To propozycja na słodko. Placek smażony na głębokim tłuszczu podawany jest ze słodkimi dodatkami. Mogą to być np.: krem czekoladowo-orzechowy, masło orzechowe, świeże owoce czy przetwory owocowe (dżemy i konfitury).

Najpopularniejsze dania street food w Meksyku

  • Tamales

Meksykanie słyną z placków przygotowywanych z mąki kukurydzianej. Są trochę podobne do naleśników i mogą przyjąć formę wytrawną lub słodką – w zależności od nadzienia. Podawane są na liściach kukurydzy.

Amatorzy słodyczy powinni wybrać opcję canarios z dodatkiem masła i słodzonego mleka oraz nadzieniem z owocu guawy.

  • Tacos

Znane na całym świecie nadziewane tortille swoją ojczyznę mają właśnie w Meksyku. Do najpopularniejszych smaków należą, m.in.: Tacos de Barbacoa (z duszoną baraniną, cytryną i kolendrą), Tacos de Carnitas (ze schabem lub polędwicą wieprzową gotowaną razem ze smażoną wieprzową skórą i serwowane z salsą verde lub rojo), Tacos al Pastor (z wieprzowiną marynowaną w achiote z papryczkami chili).

W Meksyku możesz spróbować także odmiany Tacos de Canasta. Polega ona na samodzielnym wybraniu składników, które podawane są w specjalnym koszyku.

  • Quesadillas

Tortille z mąki pszennej lub kukurydzianej podawane są z pysznymi dodatkami w środku. Quesadillas kształtem przypomina półksiężyc, gdyż placek składany jest na pół.

Europa – najlepszy street food

Stary Kontynent ma do zaoferowania niezwykłe bogactwo kulturowe, a co za tym idzie – również kulinarne. Tak naprawdę każde z europejskich państw, ma do zaproponowania pyszne jedzenie. Poniżej zamieszczamy przykłady potraw kuchni ulicznej z kilku przykładowych krajów.

Najpopularniejsze dania street food w krajach europejskich

  • Frytki belgijskie (Belgia)

Belgia poza słynną czekoladą, znana jest jeszcze z typowych dla siebie frytek. Zdaniem wielu smakoszy to właśnie frytki z tego kraju są najsmaczniejsze. Chrupiące skrawki ziemniaka podawane są z przeróżnymi sosami – najpopularniejszym z nich jest mieszanka majonezu i ketchupu, a całości dopełniają: cebula, ocet, sól i pieprz.

  • Smażony ser (Czechy)

Sąsiedzi z południa są mistrzami w serwowaniu panierowanego sera smażonego na głębokim tłuszczu. Smažený sýr to przekąska, która podawana jest jako danie główne, ale także jako kąsek do piwa, które jest nieodzownym trunkiem na czeskim stole.

  • Crepes i pieczone kasztany (Francja)

Crepes to słynne naleśniki francuskie. Są bardzo cienkie i serwowane z różnymi dodatkami – najczęściej na słodko (np. z kremem czekoladowo-orzechowym, karmelem i kawałkami owoców). Przysmak ten dostępny jest także w opcji wytrawnej ze szwajcarskim serem.

Popularne we Francji są pieczone kasztany jadalne. W najbardziej popularnej postaci są pieczone na wolnym ogniu, ale to nie wszystko. Francuzi mają w zanadrzu bardziej wykwintną wersję – kasztany kandyzowane, serwowane w glazurze z gotowanego cukru pudru.

  • Souvlaki i pita gyros (Grecja)

To najstarszy i najpopularniejszy street food w całej Grecji. Souvlaki, czyli nabite na patyk kawałki mięsa pieczonego na ruszcie. Przypomina szaszłyk, a mięso może być różnego pochodzenia (wieprzowe lub drobiowe). Po przygotowaniu fragmenty wypieczonego mięsa trafiają do chlebka pita i podawane są z dodatkami w postaci warzyw czy sera feta – to pita gyros.

  • Patatas bravas (Hiszpania)

Popularne w całej Hiszpanii danie na bazie ziemniaków w sosie pomidorowym lub paprykowym. Często patatas bravas podawane jest z dodatkiem śmietany i aromatycznych ziół.

  • Currywurst i precle (Niemcy)

Kolejni sąsiedzi Polski w tym zestawieniu. Niemcy mogą pochwalić się szczególnym zamiłowaniem do kiełbasek. Najpopularniejsza w Niemczech jest wieprzowa kiełbasa Bratwurst z ketchupem. Przyprawa curry i sos Worcestershire to wyróżnik odmiany Currywurst.

Do kiełbaski świetnie pasuje tradycyjny, niemiecki wypiek – precel. Ma on charakterystyczny, spleciony kształt i jest czasem serwowany z dodatkiem sosu serowego lub musztardowego.

  • Oscypek z żurawiną (Polska)

W tym zestawieniu nie mogło zabraknąć polskiego akcentu. Co prawda polska kuchnia ma wiele pysznych dań, ale niekwestionowanym królem ulicznych przekąsek jest oscypek. Tradycyjny góralski ser z owczego mleka podawany jest zarówno na zimno, jak i na ciepło od Tatr aż po Bałtyk. Najlepiej smakuje w wersji podwędzanej, prosto z grilla z dodatkiem żurawiny. Występuje także w aromatycznych marynatach i przyprawach.

  • Pizza (Włochy)

Kuchnia włoska oferuje niezliczoną ilość wyśmienitych potraw, ale to właśnie placek z dodatkami na wierzchu jest najpopularniejszy. Pizza z Włoch podbiła serca ludzi na całym świecie! Podawana jest w różny sposób – w zależności od miejsca może się wyraźnie różnić sposobem przyrządzenia, ale uwielbiają ją niemal wszyscy!

Najpopularniejsza jest pizza neapolitańska. Podawana jest na ręcznie formowanym cienkim i chrupiącym placku. Druga pod względem popularności to pizza sycylijska, która postać prostokąta, a ciasto jest wyraźnie puszyste.

Azja – najlepszy street food

Na koniec udajemy się do Azji. Jakie nietypowe, pyszne propozycje kuchni azjatyckiej dostaniesz na tamtejszych ulicach?

Najpopularniejsze dania street food w krajach Azji

  • Corn dog (Korea Południowa)

Koreańskie corn dogi to odmiana amerykańskiego hot doga – tak zresztą nazywają je Koreańczycy. Zamiast bułki, parówka serwowana jest w specjalnym, kukurydzianym cieście z dodatkiem siemienia lnianego. Całość ma lekko słodki posmak i smażona jest na głębokim oleju. To niezbyt zdrowa, ale bardzo popularna propozycja street foodowa prosto z Korei!

  • Taiyaki (Japonia)

Ten słodki przysmak w kształcie uroczej rybki jest jednym z symboli kraju kwitnącej wiśni. Ryba, która nadaje przekąsce kształt to lucjan czerwony. Smakołyk może mieć różne nadzienia w zależności od miejsca podania (np. budyń, czekolada czy pasta z czerwonej fasoli). Finalnie rybka smażona jest na głębokim tłuszczu, dzięki czemu z zewnątrz jest chrupiąca, a w środku ma płynne nadzienie.

  • Chili Crab (Singapur)

To serwowany w kawałkach krab przygotowany w sosie chili, który zagęszczony jest jajkiem. Przez wielu uznawany jest za narodowy przysmak tego państwa.

  • Zupa Pho (Wietnam)

Wołowy bulion z makaronem podawany jest z różnymi dodatkami. Możesz zamówić zupę pho z grzybami, warzywami, jajkiem czy mięsem.

Street food – na co uważać?

Sięgając po jedzenie na ulicy musisz mieć na względzie specyfikę tej kuchni. Warunki uliczne nie zawsze pozwalają dotrzymać wszelkich standardów sanitarnych. Z tego powodu wybieraj tylko jedzenie z pewnego źródła od renomowanych sprzedawców.

Stragany z żywnością mogą oferować prawdziwy street food. Mają to do siebie, że wszystko miesza się na takich targach, więc jedzenie może zostać zainfekowane przez mikroorganizmy. Jeśli nie masz pewności, czy pożywienie jest świeże, to lepiej sobie odpuść i zrezygnuj z niego. Udaj się dalej w poszukiwaniu miejsca, które ma podobny asortyment, ale spełnia wymagania sanitarne i Twoje oczekiwania.

Zjedzenie nieświeżego lub zatrutego dania kuchni ulicznej może doprowadzić do czasowego rozstroju zdrowia (m.in. żołądka i jelit) albo długotrwałej choroby. Ostry przebieg w krótkim czasie może doprowadzić do odwodnienia organizmu. Z tego względu nie bagatelizuj pierwszych objawów zatrucia pokarmowego.

Ile kosztuje ubezpieczenie turystyczne na podróż kulinarną?

Sprawdźmy, ile trzeba zapłacić za indywidualną polisę turystyczną do Indonezji. Marek (30 lat) wybiera się na 10 dni do Azji, aby skosztować jednego z najlepszych street foodów na świecie. Potrzebuje ochrony z ubezpieczeniem kosztów leczenia na kwotę co najmniej 100 000 dolarów amerykańskich (ponad 400 000 zł). Oferty w najniższej cenie, które spełniają wymagania, przedstawiło 5 ubezpieczycieli:

Towarzystwo ubezpieczenioweZakres ochronyCena polisy
GeneraliKL: 500 000 zł
NNW: 40 000 zł
OC: 100 000 zł
bagaż: 2000 zł
113 zł
AXA PartnersKL: 600 000 zł
NNW: 50 000 zł
OC: 250 000 zł
bagaż: 3000 zł
132 zł
SIGNAL IDUNAKL: 150 000 euro
NNW: 30 000 zł
OC: 30 000 euro
bagaż: 2000 zł
141 zł
UNIQAKL: 750 000 zł
NNW: 50 000 zł
OC: 250 000 zł
bagaż: 3000 zł
156 zł
WienerKL: 150 000 euro
NNW: 40 000 zł
OC: 100 000 euro
bagaż: 2000 zł
163 zł
Źródło: kalkulator ubezpieczeń turystycznych Mubi (10.06.2024).

FAQ – najczęściej zadawane pytania o street food na świecie

Jaki jest najlepszy street food świata?
Jak przygotować się do podróży kulinarnej?
Czy EKUZ zapewnia wystarczającą ochronę?
PODSUMOWANIE
  • Street food to jedzenie serwowane na ulicy. Dostaniesz je w różnych częściach świata.
  • Kuchnia amerykańska jest bogata w dania kuchni street food. W USA skosztuj: hot dogów, burgerów, panierowanego kurczaka czy reuben sandwich. Kanada serwuje: lobster roll, poutine i Beavertails. Będąc w Meksyku spróbuj: tamales, tacos meksykańskich i quesadillas.
  • W Europie znane są: frytki belgijskie, czeski smażony ser, francuskie crepes i pieczone kasztany, greckie souvlaki jako pita gyros, hiszpańskie patatas bravas, niemieckie currywurst z preclami, podhalański oscypek z żurawiną czy włoska pizza.
  • Azja słynie z: koreańskich corn dogów, japońskich taiyaki, singapurskiego chili crab i wietnamskiej zupy pho.
  • Zamawiając street food, zwróć uwagę na czystość i higienę punktu gastronomicznego. Zatrucie żołądkowe w podróży może zepsuć plany wypoczynkowe i narazić na szwank zarówno Twoje zdrowie, jak i finanse.
  • Ochronę przed nieoczekiwanymi wydatkami w podróży kulinarnej zapewni Ci polisa turystyczna z wysoką sumą ubezpieczenia kosztów leczenia. Kompleksowy pakiet ubezpieczenia do Indonezji kosztuje już od 11,30 zł/dzień!
Rafał Gliński Mubi
Autor artykułu: Rafal Glinski

Redaktor z 5-letnim stażem pracy w mediach. Jest autorem kilkuset publikacji o charakterze informacyjnym i publicystycznym. W swoich tekstach na Mubi stara się wyjaśnić wszystkie zawiłości świata ubezpieczeń. Jako czynny użytkownik dróg opisuje realia drogowe kierowców. 

Wystaw ocenę

Dołącz do dyskusji

0 komentarzy

avatar autora komentarza

Uprzejmie informujemy, że komentarze zawierające wulgaryzmy lub informacje niezgodne z zasadami języka polskiego nie będą publikowane w serwisie.

Skomentuj jako pierwszy!
grafika
grafika

Chcesz czuć się bezpiecznie w podróży za niewielkie pieniądze?
Nie przepłacaj! Kup ubezpieczenie turystyczne od 22 zł na tygodniowy wyjazd!